Hooikoorts? Grote kans op extreme klachten door bloeiende grassen

Houd zakdoeken en oogdruppels paraat

De grote vossenstaart groeit, en daardoor kunnen hooikoorts-patiënten deze week veel klachten ervaren. In sommige delen van Nederland is het volgens de Pollenradar zelfs zo erg dat je last kun hebben van extreme klachten. Oppassen dus! 

Grote vossenstaart

De grote vossenstaart zorgt voor veel sterk allergeen pollen in de lucht. Volgens bioloog Maurice Martens bloeien er hierdoor ook andere grassoorten, zoals de IJle, Zachte dravik, Beemdgrassen en Kropaar. Ook de eerste Glanshaverhalmsen zijn al aan het ontwikkelen. De lage temperaturen zorgen ervoor dat er op dit moment heel veel tegelijk groeit. Zodra het weer droog, warm en winderig wordt, kan dit voor hooikoortsachtige klachten gaan zorgen.

Buienradar

Om je een handje te helpen kun je op de website van Buienradar veel informatie vinden over de pollen. Ook kun je op een kaart zien in welke gebieden of op welke plekken de meeste pollen zitten. Dit wordt aangegeven met verschillende kleuren, waarbij groen staat voor weinig klachten en paars voor extreem veel klachten. Vandaag, en de andere dagen van de week, kleurt een gedeelte van Nederland paars. Dit betekent dat extreem veel hooikoortsklachten je te wachten staat. Houd daar dus rekening mee wanneer je naar buiten gaat!

Handige tips

Gelukkig zijn er een paar handige dingen die je kunt doen om de pollen te vermijden. Zo kun je proberen om minder naar buiten te gaan of bepaalde plekken, zoals bossen, te vermijden. Medicijnen voor hooikoorts kun je ook beter op tijd innemen, zodat je klachten niet extreem worden. Ook werkt het om je kleding niet buiten te drogen, maar gewoon binnen. Anders is de kans groot dat er pollen op je kleding gaan zitten. En nu duimen dat het snel minder wordt!

Lees ook: Stop het gesnotter: met deze planten en bloemen maak je je tuin hooikoortsvrij

Bron: Buienradar | Beeld: Pexels