Hooikoorts: op deze leeftijd heb je geen last meer van klachten

hooikoorts

Hooikoorts heb je gelukkig niet voor altijd

Jeukende ogen, een verstopte neus en een droge keel. Het zijn klachten die 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking liever meteen retour stuurt. Vroeger werd er gezegd dat je als kind over hooikoorts heen kan groeien. Maar kan dit als volwassenen eigenlijk ook? Wij hebben het antwoord. 

Pollenallergie

Hooikoorts is een allergie die in een bepaalde periode opgebouwd wordt. Dit is wanneer de pollen in de lucht toenemen. Hierom wordt hooikoorts vaak een pollenallergie genoemd. Wanneer je last hebt van een pollenallergie, reageert jouw lichaam alsof een schadelijke stof je lichaam binnen dringt. Dit verklaart het niezen, gesnotter en gehoest. Toch is het voor onderzoekers nog steeds onduidelijk hoe deze pollenallergie ontstaat. Niet iedereen heeft er namelijk last van.

Allergische reactie

Het gehoest en gesnotter door hooikoorts komt door de histamine die aangemaakt wordt. Het is namelijk een allergische reactie die je lichaam geeft. Als je lichaam immuun wordt voor de pollen, ben je er als het ware ‘overheen gegroeid’. Dit duurt rond de twintig tot veertig jaar. Na je vijftigste kan het dus zijn dat je minder last hebt van klachten. Volgens allergoloog Adam Fox, van het Guy’s & St Thomas Hospital in Londen, heb je rond je zeventigste levensjaar er nauwelijks nog last van. Hoe ouder je namelijk wordt, hoe minder actief je immuunsysteem is. Hierdoor zullen de klachten minder of helemaal weg zijn.

Handige tips

Wanneer je last hebt van hooikoorts, zijn er gelukkig dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Zo zijn er speciale medicijnen, kun je het weer in de gaten houden en helpt het regelmatig verschonen van je bed. Ook kun je vaseline smeren aan de binnenkant van je neus en om je ogen. Hierdoor blijft het stuifmeel plakken en komt het niet in je neus of ogen terecht. Daarnaast helpt een bezoek aan het strand goed, omdat je hier een kleine kans hebt om pollen tegen te komen.

Lees ook: Hooikoorts- en coronasymptomen lijken op elkaar: kun je ze onderscheiden?

Bron: Margriet, Rode Kruis | Beeld: Pexels