Goed lentenieuws: hooikoorts en uv-licht kunnen helpen tegen corona

lente corona

Lekker lenteweer kan de coronabesmettingen een beetje inperken

De lente is laat dit jaar. We begonnen april met sneeuw en nog steeds trekken we regelmatig onze winterjassen aan. Het is hopen dat het voorjaar snel écht op gang komt, want dit schijnt te helpen tegen corona. Dit heeft alles te maken met hooikoorts en uv-licht.

Seizoenseffect

Volgens Jaap van Dissel van het RIVM kan het ‘seizoenseffect’ betekenen dat het virus 15 procent minder rondgaat. Dat zou een welkome verandering zijn, nu de overvolle ziekenhuizen te kampen hebben met veel coronagevallen. Vooral mensen met hooikoorts kunnen baat hebben bij de lente.

Beschermd door hooikoorts

Het lijkt er namelijk op dat hooikoorts je beschermt tegen een coronabesmetting met ernstige gevolgen. Dit kan komen doordat je immuunsysteem zich niet alleen afzet tegen de pollen in de lucht, maar ook tegen binnendringende virussen. Met al dat genies en gesnotter is je immuunsysteem al geactiveerd, waardoor je beter beschermd zou zijn tegen corona. Eindelijk goed nieuws voor iedereen die de lente met tranende oogjes begint.

Uv-licht

Datawetenschapper en oud-hoogleraar Martijn Hoogeveen deed onderzoek naar de seizoenseffecten van corona en andere virussen. Hij stelde vast dat er een dip in de besmettingen is te zien als er meer uv-licht is. Viroloog Ab Osterhaus liet dat eerder ook weten: “Uv-licht maakt het RNA van een virus kapot.” Laat het zonnetje dus maar schijnen!

Begin van de lente

De lente is natuurlijk al begonnen, maar het seizoenseffect wordt iets later verwacht. Dit komt doordat de natuur vrij laat is dit voorjaar. De temperaturen liggen over het algemeen nog laag en de groei en bloei van veel planten en bloemen is nog niet in volle gang. De grote ‘klap’ moet dus nog komen, wat kan betekenen dat we straks een daling van het aantal besmettingen gaan zien.

Lees ook: Hooikoorts: op deze leeftijd heb je geen last meer van klachten

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash