Dit zijn vijf dingen waarvan je niet wist dat ze een houdbaarheidsdatum hebben

slippers

Veel van deze spullen gebruiken we veel te lang!

We vinden het heel logisch om de houdbaarheidsdatum op een pak melk te checken, maar bij spullen denken we er vaak niet bij na. Wist jij bijvoorbeeld dat je niet 10 jaar op hetzelfde kussen kunt slapen? Niet? Lees dit artikel dan maar eens, er zijn meer spullen met een houdbaarheidsdatum.

Kussens
Een kussen kan je niet eeuwig gebruiken. Het is een product die zo af en toe toch echt aan vervanging toe is. Een kussen kan je het beste niet langer dan twee of maximaal drie jaar achtereen gesloten gebruiken. Het wordt namelijk een broedplaats voor huisstofmijt en het kan zorgen voor flinke nekpijn. Een kussen verliest na verloop van tijd zijn vorm, waardoor het niet meer de beste ondersteuning voor je hoofd geeft.

Slippers
Ook slippers kan je niet eeuwig gebruiken. Je zal misschien denken dat je lekker vijf jaar op dezelfde slippers kan lopen, maar in werkelijkheid moet je dit maximaal 6 maanden doen. Slippers zijn namelijk een broedplaats van bacteriën, doordat je er met blote voeten instapt. Daardoor kan je een voetinfectie oplopen. Het is ook belangrijk dat je slippers vaak wast, zodat de bacteriën geen kans krijgen.

Douchepoef
Onze geliefde douchepoef gebruiken we het liefst tot hij echt van ellende uit elkaar valt. Niet slim. Je kan een douchepoef het beste niet langer dan 6 maanden gebruiken. De geliefde poef wordt namelijk een bron van schimmels en bacteriën. Als je een natuurlijke of synthetische douchepoef hebt kan het wonderen doen om hem even in water te koken; dit doodt veel van de bacteriën en schimmels.

Handdoek
Handdoeken worden op termijn een broedplaats voor bacteriën en zelfs vaak wassen is dan geen oplossing meer. Er wordt dan ook geadviseerd om een handdoek niet langer dan 3 jaar te gebruiken. Zo maak je jezelf niet gelijk weer vies als je schoon onder de douche vandaan komt.

Tandenborstel
Wacht jij vaak tot de haren van je tandenborstel helemaal uit staan tot je ‘m vervangt? Foute boel. Drie maanden is maximale gebruikstermijn van de borstel. Ook is het slim om een nieuwe tandenborstel te gebruiken als je net de griep gehad hebt of als je verkouden bent geweest. Als je dat niet doet heb je een risico om het weer te krijgen.

Lees ook: Heeft een zwangerschapstest eigenlijk een houdbaarheidsdatum?

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Bright Side | Beeld: Healthline