Houding verbeteren? Probeer deze oefeningen eens!

houding verbeteren

En voorkom dat je er straks bijloopt als Quasimodo

Je houding vormt de basis van een gezond lichaam en een zelfverzekerde uitstraling. In de drukte van het dagelijks leven kunnen slechte gewoonten en het langdurig achter een bureau zitten leiden tot een slechte houding. Gelukkig zijn er een aantal effectieve oefeningen die je kunt integreren in je routine om je houding te verbeteren en rugklachten te verminderen. 

Pilates

Een slechte houding heeft invloed op je hele gezondheid. “Met een gebogen rug verander je de positie van je ribbenkast, waardoor deze druk kan zetten op je organen. Je ribben en longen kunnen zich niet meer volledig uitzetten, wat leidt tot een meer oppervlakkige ademhaling. Onderzoek heft aangetoond dat een slechte ademhaling slecht is voor zowel je mentale als fysieke welzijn”, schrijft de website Complete Pilates. Ze raden aan om de volgende oefeningen uit te voeren als je je houding wil verbeteren.

1: Rekoefeningen over een bal

Mocht je toevallig al ergens zo’n zachte pilatesbal hebben liggen, perfect! Zo niet, dan is het zeker de moeite waard om er een aan te schaffen. De bovenstaande oefening richt zich op het effectief strekken van je borstwervelkolom. Als je deze goed uitvoert, voel je als het goed is gelijk de verlichting.

2: Pilates plank

Het is wellicht niet je meest favoriete oefening, maar een simpele plank-oefening heeft aanzienlijke voordelen voor het versterken van de spieren in je rug. Deze oefening draagt daarnaast bij aan het bevorderen van een gezonde houding.

3: Pelvic tilt

Een essentieel aspect bij het voorkomen van een slechte houding, is het handhaven van een ‘neutrale ruggengraat’ – een positie waarin de natuurlijke krommingen van je wervelkolom behouden blijven. Deze oefening op de vloer kan hierbij erg goed ondersteunen.

4: Zeemeermin

Als je door je kantoorbaan een groot deel van de dag achter een bureau doorbrengt, is deze oefening ideaal voor het versterken van je rug. Het richt zich specifiek op de borstwervelkolom, het gedeelte van je ruggengraat dat zich in het midden van je rug bevindt.

Succes!

Lees ook: Déze maatregelen moet je nemen bij beginnende keelpijn

Bron: Happy in Shape | Beeld: Pexels