Huidkanker: deze 10 plekken vergeet bijna iedereen te controleren

hand huidkanker plekken controleren

Voorkom een hoop ellende door jezelf maandelijks te checken op huidkanker

Huidkanker: het is een van de meest voorkomende vorm van kanker. Ondanks dat huidkanker zo vaak voorkomt, is het wel de vorm van kanker die het beste te genezen is – mits je de plekjes in een vroeg stadium ontdekt. Door jezelf maandelijks te checken op verdachte plekjes of moedervlekken voorkom je al een hoop ellende. Kleine sidenote: je moet jezelf dan wel van top tot teen checken. Dus vergeet deze 10 plekken vooral niet. 

1. Tussen je tenen

Ga maar eens na: smeer jij wel eens zonnebrand tussen je tenen? Waarschijnlijk niet. Deze plek komt in de zomer regelmatig onbeschermd in de zon en is daardoor gevoelig voor huidkanker. Check jezelf op roze en schilferige vlekken tussen je tenen, aangezien dit kan wijzen op een huidkanker – of ook wel: een melanoom. Maak een foto en check of dit er een aantal weken later nog steeds zit.

2. In je oren

Je oren zitten vol met allerlei hoekjes en gaatjes. Check niet alleen je oorlel, maar inspecteer je hele oor. Ontdek je vreemde bultjes of bloedingen? Houd dit dan in de gaten. Blijven deze oneffenheden op je oor? Dan zou dit meer kunnen betekenen.

3. Je ogen

Knobbeltjes of bultjes op je ogen? Gezwollen oogleden of rode ogen? Zomaar ineens last van uitvallende wimpers? Dit kunnen allerlei tekenen zijn van huidkanker. Check je ogen maandelijks op dit soort kwaaltjes. Wanneer de kwaaltjes blijvend zijn, is het verstandig eens een bezoekje aan de huisarts te brengen.

4. Down under

Ook geslachtsdelen zijn gevoelig voor een melanoom. Ben jij niet vies van een aantal bezoekjes aan de zonnebank? Grote kans dat je hier dan ook naakt onder ligt. In dat geval is het verstandig om regelmatig de boel down under te checken op vreemde plekjes en verkleuringen in de huid.

Welke plekken moet je nog meer controleren? Je leest het op de volgende pagina.

Pagina 1/2