Met je huisdieren slapen in bed? Zo ongezond is dat voor je

Huisdieren in bed

‘Als je je hond of kat mee naar bed neemt, kun je net zo goed je schoenen aan je dekbed afvegen’

We houden allemaal enorm veel van onze huisdieren en willen ze het liefst altijd bij ons hebben. Misschien zelf in bed, want dat is natuurlijk hartstikke gezellig. Ze zijn lekker warm en je hebt altijd iemand om mee te knuffelen. Toch is het goed om daar nog eens over na te denken, want heel hygiënisch is het niet.

Poep, poep en nog eens poep

Dierenarts en onderzoeker Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht deed in 2009 al onderzoek naar hoe fris het is als je viervoeter bij je in bed kruipt. Hij onderzocht met een team de ligplaatsen van 28 honden en 22 katten. Je kunt er namelijk van uitgaan dat de bacteriën die je daar vindt, ook in je bed terechtkomen. Daarnaast zitten in de vacht van onze harige viervoeters bacteriën, dus die onderzocht Overgaauw ook. “Bij 68 procent van de honden en 32 procent van de katten vonden we poepbacteriën”, vertelt hij aan Quest.

Lang nadenken over hoe die bacteriën daar komen, hoeft niet. Onze huisdieren likken zichzelf schoon en nemen daarbij ook grondig hun anus mee. Vervolgens is de rest van de vacht aan de beurt en verspreiden ze daarmee al die poepbacteriën. Overgaauw weet het wel, geen hond in zijn bed: “Als je hem mee naar bed neemt, kun je net zo goed je eigen schoenen aan je dekbed afvegen.”

Huidinfecties door je huisdieren

Last van jeuk? Misschien heeft je lieveling je huidschimmel gegeven… De veelvoorkomende huidschimmel ringworm komt vaak voor bij honden of katten. Overgaauw vindt dat huisartsen hiernaar zouden moeten vragen als jij met deze klacht bij ze komt. Het gevolg is dat je al snel een zalfje voorgeschreven krijgt voor de schimmelinfectie, maar de bron niet wordt aangepakt: je hond of kat!

Ontstekingen

Nu denk je: maar wat is het verschil met mijn huisdier in bed of als ik gewoon met hem op de bank zit? Het zit ‘m in de tijd. Je ligt urenlang dicht bij je viervoeter, vaak nog met blote benen of armen ook. Veel schimmels die op een dier zitten, hebben dan alle tijd om over te springen van vacht naar huid. Ook in het speeksel van onze huisdieren zit een heleboel narigheid. Zo’n twintig procent van de katten draagt een bacterie bij zich die kattenkrabziekte veroorzaakt. “Als je hun speeksel per ongeluk in je oog veegt, kun je heel nare oogontstekingen krijgen”, legt Overgaauw uit.

Geen knuffelmaatje meer in bed dus. Jammer, maar wel echt beter voor onze gezondheid. Volgens Overgaauw zijn we vaker ziek van onze viervoeters dan we zelf doorhebben. Het gaat dan om wat vage klachten, waardoor je het niet altijd in de gaten hebt. Bobby of Mickey hoeven daarmee nog niet volledig de deur uit, natuurlijk niet. Alleen moet je jezelf niet in je gezicht laten likken, legt Overgaauw uit. “En dieren hoeven niet bij de eigenaar in bed. Dat doen ze omdat wij er een routine van maken. Uit zichzelf heeft een dier er geen behoefte aan.”

Lees ook: Swipen maar: Duits asiel plaatst huisdieren op Tinder

Bron: Quest | Beeld: Pexels