De wetenschap bewijst: huisdieren zijn goed voor je mentale gezondheid

mentale

Door huisdieren gaat onze mentale gezondheid met sprongen vooruit

Houd jij ook zo van je Fikkie of je Poekie en kun je je een leven zonder hem of haar niet meer voorstellen? Heel goed! Een huisdier hebben is namelijk niet alleen heel erg gezellig, maar ook heel goed voor je mentale gezondheid. 

In gezinnen met een huisdier wordt bijvoorbeeld minder geruzied.

Psychische aandoeningen

Huisdieren houden je gezelschap en zijn dan ook heel erg handig voor mensen die zich snel eenzaam voelen. Ook neemt een huisdier angsten weg waardoor angststoornissen minder kunnen worden. Dit is niet alleen bij volwassen het geval; ook kinderen hebben veel baat bij het hebben van een harig vriendje. Huisdieren zorgen namelijk voor meer beweging, waardoor kinderen gezonder opgroeien. Ook zorgt het wandelen met een hondje ervoor dat je sneller contact krijgt met andere mensen met een hond.

Verantwoordelijkheid

Wanneer mensen last hebben van een psychische aandoening, bijvoorbeeld een depressie, is het belangrijk om naar buiten te blijven gaan, ook al overheersen de angst en de vermoeidheid op dat moment. In je eentje zou je dit misschien niet doen, maar een hond is afhankelijk van jou en moét wel naar buiten. Over afhankelijkheid gesproken: doordat je verantwoordelijk bent voor een huisdier moet je jezelf sneller uit een dipje sleuren: je moet er immers voor iemand anders zijn. En je kunt natuurlijk ook gewoon heel fijn knuffelen met je huisdier.
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Pixabay