Hunker naar een bepaald soort eten? Dit is wat het vertelt over je gezondheid

Heb jij enorme cravings naar kaas? Dit kan de oorzaak zijn!

De een is dol op chocolade en snoep, terwijl je een ander altijd wakker mag maken voor hartige snacks. Soms kun je dagenlang hunkeren naar een bepaald soort eten. Maar wat betekenen die verlangens nou eigenlijk precies? Wij zochten het uit.

Rood vlees

Heb je dagelijks de neiging om te reserveren bij een restaurant voor een heerlijke biefstuk? Hunkeren naar een bepaald iets betekent niet gelijk dat we een tekort hebben van dat product. Als dat het geval was, zouden we allemaal verlangen naar fruit en groenten. Wel kan het verlangen naar rood vlees een indicatie zijn voor een gebrek aan ijzer, een probleem die in het bijzonder voorkomt bij vrouwen met zware menstruaties.

Friet

Het verlangen naar zout kan zich voordoen als je mineralen, met name calcium, magnesium en zink, tekort komt. Maar tegelijkertijd kan het verlangen naar gefrituurde aardappelen betekenen dat je één van de negen op de tien mensen bent die te veel natrium consumeren. Je kan dit hunkerende gevoel verminderen door de hoeveelheid natrium die je eet te verminderen.

Kaas

Is jouw bord met pasta altijd bijna meer geraspte kaas dan pasta zelf? Dit kan erop wijzen dat je niet genoeg vetten eet, zoals omega-3 vetzuren. De beste bronnen hiervoor zijn vette vis zoals zalm, lijnzaad en walnoten.

Snoep

Weet je nog wat we net zeiden over zout? Hoe meer je hebt, hoe meer je wil. Hetzelfde geldt voor suiker. Als je veel enkelvoudige koolhydraten, zoals pasta, brood, bagels en gebak eet, kan het zijn dat je uiteindelijk steeds meer wil. Enkelvoudige koolhydraten halen je bloedsuikerspiegel uit balans, wat leidt tot een grote, vrijkomende hoeveelheid insuline, gevolgd door een bloedsuiker crash. Wanneer deze crash gebeurt, schiet je eetlust omhoog waardoor je gaat hunkeren naar meer suiker.

Pasta

Pasta is vergelijkbaar met een suiker. Dit komt omdat eenvoudige koolhydraten op dezelfde manier, als ze eenmaal verteerd zijn, door ons lichaam worden opgenomen als suiker. Als je teveel eenvoudige koolhydraten eet en te weinig eiwitten en vet, zal je bloedsuikerspiegel schommelen, waardoor je meer koolhydraten nodig gaat hebben.

Lees ook: Verslaafd aan zout eten? Dit is hoe dat komt

Bron: Happyinshape | Beeld: Pexels