De meest voorkomende reden waarom een huwelijk na tientallen jaren strandt

Het heeft meestal niet met ontrouw of bedrog te maken

Soms zijn stellen zo lang samen, dat je je hen niet meer zonder elkaar voor kunt stellen. Toch hoor je weleens dat een koppel na een huwelijk van meer dan twintig, soms zelfs dertig jaar, uit elkaar gaat. Hoe kan het dat een relatie van zoveel jaar dan toch eindigt?

Uit elkaar gegroeid

Als twee mensen na een aantal decennia samen besluiten te scheiden, is de oorzaak vaak niet ontrouw of ander bedrog, zo vertelt relatietherapeut Pam Custers aan Huffington Post. Vaak zijn koppels heel langzaam uit elkaar gegroeid, een proces dat beide partijen vaak pas laat doorhebben. Dit zijn volgens Custers de meestvoorkomende redenen waarom mensen na zo’n lange tijd samen toch uit elkaar gaan.

1. Op zoek naar vervulling

Custers ziet het veel gebeuren dat mensen die de vijftig naderen hun leven onder de loep nemen. Ze noemt het de ‘sandwich generatie’. Mensen van deze leeftijd zorgen vaak voor hun kinderen én voor hun ouders, en dit kan druk op de relatie uitoefenen. Ook komt voor een deel het besef dat ze niet blij zijn met hun werk of dat ze niet de doelen hebben gehaald die ze ooit voor zichzelf stelden. Op deze leeftijd gooit menigeen dan ook het roer om. We noemen het weleens de midlife crisis. Mensen willen hun leven veranderen, voordat het te laat is. Dit kan echter iets anders zijn dan hun partner voor ogen heeft.

2. Kinderen gaan uit huis

Wanneer kinderen niet meer thuis wonen, kan de dynamiek in een relatie veranderen. “Voordat kinderen uit huis gaan, zijn ouders vaak gefocust op de kinderen en op hun carrière. Er zijn veel dingen waar hun aandacht dan naartoe gaat”, stelt Custers. “Wanneer de kinderen uit huis gaan, vindt er een verschuiving plaats. Hierdoor ontstaan vragen als: wat is het doel van ons huwelijk? Waarom zijn we samen? Wat zijn de dingen die ons bij elkaar hielden, los van onze kinderen?” Vooral onder vrouwen vindt dan de wens plaats om het anders te doen. “Een klein voorbeeld dat ik hoor van vrouwen, is dat ze de afgelopen dertig jaar altijd kookten en dat er altijd eten was voor de kinderen. Zij zeggen opeens: ik wil dit niet meer zo doen.”

3. Verschillende wensen voor de toekomst

“Koppels kunnen uit elkaar groeien, dat is de realiteit”, vertelt Custers. Zeker in coronatijd bleek opeens dat mensen in een relatie meer van elkaar verschilden dan ze zich realiseerden. “Voor de pandemie was ons leven zo druk. We hadden werk, sport, sociale afspraken. Toen dat wegviel, vroegen veel stellen zich af of ze nog steeds dezelfde waarden hadden.” De pandemie gaf ons daarnaast ook de tijd om na te denken over wat we willen als we weer terug naar normaal kunnen. Niet elk koppel bleek dezelfde visie voor ogen te hebben.

Lees ook: Man wil van vrouw scheiden nadat hij bizarre ontdekking op familiefoto doet

Bron: Huffington Post | Beeld: Unsplash, engin akyurt