Iedereen moet dit eigenlijk verplicht even zien! Als je autistisch bent kan de wereld er dus zo uitzien voor je, wow!

Autisme

Dit filmpje laat perfect zien hoe de wereld eruit kan zien voor iemand met autisme

We hebben een bijzonder filmpje gevonden. Het filmpje lijkt in eerste instantie niet heel erg bijzonder, want je ziet gewoon een kind met een knuffel dat door de deuren van een winkelcentrum loopt. Als de jongen een fotohokje tegenkomt gaat het behoorlijk verkeerd. Het jongetje blijkt autistisch te zijn en de prikkels die hij krijgt, worden hem langzaam teveel. Zijn moeder ergert zich hier zichtbaar aan.

Die prikkels bestaan onder andere uit angstaanjagende gezichten, oorverdovende geluiden en verblindende lichten. Het filmpje is gemaakt door de National Autistic Society in Engeland om aan mensen die geen autisme hebben te laten zien en horen hoe het is om autisme te hebben. En wat ons betreft is die opdracht wel geslaagd, want wij begrepen gelijk een stuk beter hoe heftig het kan zijn voor mensen die autisme hebben.

Voor alle duidelijkheid, er bestaan heel veel verschillende vormen van autisme. Al die varianten vormen samen het autisme spectrum. Met dit filmpje richt de National Autistic Society zich hoofdzakelijk op de overgevoeligheid van de zintuigen van kinderen met autisme. Lang niet alle mensen met autisme zullen zich dus herkennen in het filmpje, maar heel veel mensen toch ook wel.
In het filmpje draait het jongetje uiteindelijk door en kun je hem tekeer zien gaan in het winkelcentrum. Mensen lijken geïrriteerd naar het jongetje te kijken en lopen snel verder. Het filmpje eindigt met het duidelijke statement: “Ik ben geen lastpak, ik ben autistisch.” Bekijk het filmpje dat in een paar dagen al meer dan een half miljoen keer is bekeken op de volgende pagina.


Pagina 1/2