Sta je positief in het leven? Dan heb je een beter immuunsysteem!


Er is een sterk verband tussen het immuunsysteem en de manier waarop iemand in het leven staat

Waar voor de één het glas halfvol is, is het voor de ander halfleeg. Dit heeft te maken met de manier waarop iemand in het leven staat en of diegene positief of negatief is ingesteld. Maar wist je al dat dit ook een groot effect heeft op je immuunsysteem? Wanneer je vaak last hebt van negatieve gedachten, word  je dus vaker ziek. Ben je juist heel positief ingesteld? Dan heb je waarschijnlijk een super goed werkend immuunsysteem!

Wij hadden nooit gedacht dat onze instelling zó veel effect zou hebben op onze gezondheid.

Gevoelens en immuunsysteem

Heb je last van een winterdepressie? Grote kans dat je dan ook sneller verkouden bent. Andersom hebben zieke mensen ook eerder de neiging om depressief te worden. Dokter Esther Sternberg schreef een boek over de samenhang tussen lichaam en geest en legt uit hoe dit komt. ”De delen van de hersenen die de stressreacties regelen, spelen ook een belangrijke rol bij de vatbaarheid voor lichamelijke aandoeningen. Veel van de hersenverbindingen en moleculen die ten grondslag liggen aan psychologische reacties en ontstekingsziekten zijn hetzelfde. Daardoor gaat aanleg voor de ene ziekte vaak hand in hand met aanleg voor de andere.” Dit verklaart waarom iemand die depressief is zich niet alleen geestelijk slecht voelt, maar het ook lichamelijk zwaar te verduren heeft. De uitspraak ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ bestaat dus niet voor niets!

Stress

De American Psychological Association deed al eerder onderzoek naar de samenhang tussen lichaam en geest. Hierin werden 217 mensen gevraagd naar hun stressniveau. Ook is hun speeksel onderzocht. Daaruit bleek dat mensen met een lage eigenwaarde een slechter immuunsysteem hadden en sneller griep kregen!

Griepprik

In een ander onderzoek werden 270 respondenten voorafgaand aan het halen van de grieppriek gevraagd om aan iets vrolijks of iets droevigs te denken. Vervolgens werden ze zes maanden gevolgd. En wat bleek? De groep met het beste immuunsysteem was de groep die aan vrolijke dingen moest denken!

Lees ook: Beginnende ziekte van Alzheimer is te herkennen aan deze symptomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash