Introvert of extravert: wie is er gelukkiger?

Er is wel degelijk een verschil

Er zijn natuurlijk de nodige verschillen tussen introverts en extraverts. En hoewel je het misschien niet verwacht, is één van die verschillen hoe gelukkig je bent. Huh? Wij leggen uit hoe het zit!

Introvert of extravert

Introvert, extravert, en ga-zo-maar-door-vert. Je hoort de termen steeds vaker, maar misschien weet je niet zo goed wat ze betekenen. Kort samengevat: extraverte mensen zijn minder gevoelig voor het gelukshormoon dopamine. Om dat dan aan te vullen, halen zij hun energie uit iets extremere prikkels met meer sociale aspecten of juist spanning en sensatie. Introverte mensen hebben hier juist minder behoefte aan. Hun dopamineniveau is al goed op peil met rustigere activiteiten.

Effecten lockdown

Het zal je dan ook niet verbazen dat vooral extraverte mensen de afgelopen periode duidelijk minder goed in hun vel hebben gezeten. Grote evenementen, samenkomsten en andere activiteiten werden tijdens de lockdown allemaal afgeblazen. Introverten, die toch al meer van de rustige activiteiten zijn, hadden het naar verhouding een stuk makkelijker. Hun dopamineniveaus werden een stuk minder beïnvloed door het gebrek aan activiteiten.

Maar wie is er gelukkiger?

Misschien denk je daarom nu ook dat introverten over het algemeen gelukkiger zijn. Maar het tegendeel blijkt waar! Want het feit dat zij minder behoefte hebben aan sensatie voor een dopamine-boost heeft ook een keerzijde. Introverte mensen zijn namelijk veel sneller overprikkeld. En dat gaat nogal snel binnen hoe snel, flitsend, en luid de maatschappij is. Extraverten teren hier juist weer heel goed op. Ook speelt het mee dat extraverte mensen vaak iets positiever ingesteld zijn. Bij introverten is het glas juist sneller halfleeg.

Tips voor geluk

Uiteindelijk is balans natuurlijk het belangrijkst. Als je een introvert bent, plan dan af en toe tóch wat energie in voor een sociaal evenement. Je krijgt vaak veel zelfvertrouwen van positieve interacties met anderen, ook al kost het je wat energie. En ben je een extravert? Maak dan gewoon een moment vrij om even helemaal niets te doen. Pak een goed boek, laat een bad vollopen en ontprikkel jezelf. Geluk hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Lees ook: Opvallend: Nederlanders worden steeds kleiner

Bron: Metro | Beeld: Unsplash