Is lezen met weinig licht echt slecht voor je ogen? Hier vind je het antwoord

lezen

Het berust allemaal op een misverstand

Drukte jouw moeder vroeger ook geërgerd het lampje aan als je zat te lezen in een donkere kamer? “Dat is slecht voor je ogen”, kreeg je daar dan als boodschap bij, maar is dat ook echt zo? Oogarts dr. Martha Tjon Fo Sang van Het Oogziekenhuis Rotterdam gaf het verlossende antwoord aan Margriet. 

Lezen met weinig licht

We hebben goed nieuws voor je: het is niet slecht voor je ogen. “Het is een hardnekkig misverstand dat je ogen van lezen in het halfdonker slechter worden,” vertelt Tjon Fo Sang. “Als er weinig licht is, worden je pupillen — net als bij katten — wijder, zodat ze meer licht kunnen opvangen. Het gevolg is dat je minder contrast ziet en wat minder goed kunt scherpstellen. Daardoor kunnen letters waziger lijken. Mensen denken dan dat ze verziend worden, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.”

Inspanning

Het is trouwens niet zo gek dat we denken dat onze ogen achteruit gaan als we in slecht licht lezen. Het kost namelijk veel meer inspanning en je kan er rode en vermoeide ogen van krijgen. Het kan zelfs zo zijn dat je op den duur hoofdpijn ontwikkelt en dan gaan de alarmbellen rinkelen. Toch is het heel makkelijk op te lossen door je ogen weer even rust te gunnen. Ze herstellen dan weer vanzelf, vertelt Tjon Fo Sang.

Computerscherm

Tegenwoordig lezen heel veel mensen geen normale boeken meer, maar juist ebooks. Is lang naar zo’n scherm dan niet schadelijk? Ook dat kan gelukkig geen kwaad volgens de oogarts. “Sterker nog, in een beeldscherm is relatief veel licht aanwezig. Dat maakt het voor je ogen juist makkelijker. Wel is het zo dat je minder knippert als je lang naar een beeldscherm kijkt. Dat kan leiden tot droge, geïrriteerde en soms tranende ogen. Maar ook dat zorgt dus niet voor blijvende schade.” We hoeven ons dus geen zorgen te maken.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pexels