Goed om te weten: dit is de ideale bloeddruk voor jouw leeftijd

Weet jij wat de standaard bloeddruk is voor jouw leeftijd?

Wanneer we ouder worden wordt onze bloeddruk één van onze grootste vijanden. Een goede bloeddruk is belangrijk om de hart- en vaten gezond te houden. Maar wat is nu eigenlijk een goede bloeddruk? En wanneer is je bloeddruk niet goed? In dit handige schema zie je in een oogopslag welke bloeddruk het beste voor jou is.

Gevaren hoge bloeddruk

De bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt. Hierdoor ontstaat een druk op de bloedvaten; deze mag niet te hoog worden. Een hoge bloeddruk vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Ook beschadigt een langdurig hoge bloeddruk de wanden van de slagaders, wat het ontstaan van slagaderverkalking bevordert. Ook krijgen mensen met een langdurig verhoogde, niet behandelde hoge bloeddruk last van hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, kortademigheid en rusteloosheid. Maar welke bloeddruk is nu eigen goed?

Juiste bloeddruk leeftijd

De ideale bloeddruk is ligt voor volwassenen tot 80 jaar onder de 140/90 mmHg. Wordt de bloeddruk echter thuis gemeten, dan moet de bloeddruk nog lager liggen: onder de 135/90 mmHg. Dit is een gemiddelde bloeddruk; wat écht de beste bloeddruk is voor jou hangt af van je leeftijd. Je vindt je leeftijd en de daar bijbehorende standaard bloeddruk in de grafiek hieronder, welke is ontworpen door wetenschappers en gepubliceerd is in ‘The Archives of Internal Medicine’.

Lees ook: Last van een hoge bloeddruk? Dan moet je eens deze groentes eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Wikipedia, Rawpixel.com