Dít is de reden waarom je zo veel sneller aankomt als je ouder wordt!

Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het afvallen

De meeste vrouwen die de dertig zijn gepasseerd weten het: de kilo’s vliegen er om de één of andere manier veel makkelijker aan na een bepaalde leeftijd. Een stuk taart gaat bij wijze van spreken meteen op je heupen zitten en ongestraft een zak chips achterover kieperen is er helaas niet meer bij. 

Nou wordt je gelukkig met de jaren ook wat zelfverzekerder en kan het je doorgaans veel minder schelen of je iets zwaarder bent, maar geef toe, soms verlang je terug naar de jaren dat je alles kon eten zonder een gram aan te komen. Of in ieder geval een stuk minder snel! Hoe kan het toch dat je veel sneller aankomt als je ouder wordt en dat het afvallen ook een stuk lastiger is? Er zijn meerdere reden aan te wijzen, zoals een verandering in hormonen, een minder actieve levensstijl, een slaaptekort en stress (lees: kinderen). Maar de belangrijkste reden is niet de meest voor de hand liggende: een afname in spiermassa.

Spiermassa
Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. De snelheid van je metabolisme stijgt met ongeveer 8% wanneer je drie kilo spiermassa weet op te bouwen. Metabolisme is de snelheid waarmee het lichaam in staat is om voeding om te zetten in energie. Hoe sneller dit proces verloopt, hoe meer calorieën je verbrandt, hoe makkelijker het is om af te vallen. Tenzij je actief aan de slag gaat om je spiermassa te behouden, hebben we minder calorieën nodig, vertraagt je metabolisme en wordt de verloren spiermassa omgezet in vet. Een vicieuze cirkel dus! Om dit te voorkomen kan je een paar dingen doen:

  • Sport minstens twee keer per week met gewichten en bouw de intensiteit langzaam op, dus elke keer een beetje meer gewicht
  • Zorg voor een eiwitrijk dieet
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Let op je calorie-inname

Je zal merken dat zodra je meer spiermassa opbouwt, het afvallen makkelijker gaat en het je vetpercentage langzaam daalt. Dus, op naar de sportschool!

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash