Is slapen met oordopjes in slecht voor je?

Oordopjes kunnen handig zijn, maar zijn ze ook goed voor je?

Lichte slapers kennen het ongetwijfeld: je partner snurkt één keer en je ligt klaarwakker. Of de vogeltjes buiten beginnen net iets te vroeg te fluiten, of je buren hebben een feestje, of… enzovoort. In deze gevallen zijn oordopjes een handige uitkomst. Maar wat voor gevolgen hebben ze voor je oren?

Oordopjes bij het slapen

Er zijn volop redenen om met oordopjes in te slapen. Soms kun je het probleem makkelijk bij de kern aanpakken: er zijn al volop middeltjes tegen snurken en een beleefd telefoontje naar de buren met de vraag iets zachter te doen doet soms ook wonderen. Maar voor alle andere momenten zijn oordopjes toch een hele oplossing.

Bacteriën en infecties

Zo’n dopje dat je de hele nacht in je oor hebt terwijl jij slaapt kan flink smerig worden. Tussen oorsmeer en zweet en de hitte van je hoofdkussen, hebben bacteriën aan je oordopje een perfecte broedgrond. Hierom is goed schoonmaken van groot belang. Direct na het opstaan je oordopjes goed wassen met water en zeep helpt al. Ook kunnen desinfectiedoekjes een oplossing bieden. Als je ze daarna goed laat drogen en bewaart in een afgesloten doosje, voorkom je dat er vuil bij komt.

Dopje per oor

Misschien klinkt dit onlogisch, want je beide oren zitten toch echt aan hetzelfde hoofd, als het goed is. Maar toch is het zo: tussen je oren kan er nog flink wat kruisbesmetting ontstaan als je je oordopjes steeds wisselt. Zorg er dus ook voor dat het duidelijk herkenbaar is welke van je oordopjes in welk oor hoort.

Niet te diep

Naast het schoonmaken en voorkomen van kruisbesmetting is het ook belangrijk te letten op hóe je de dopjes draagt. Sommige mensen hebben de neiging hun oordopjes erg diep het gehoorkanaal in te duwen. Dat is echter niet goed voor je oren. Zo kan het je oor flink gaan irriteren. Ook bestaat de mogelijkheid dat je oorsmeer meeduwt, dieper je oor in. Direct schadelijk is het niet, maar het is beter om het te vermijden.

Lees ook: Slaap jij niet goed? Dat kan aan deze 7 gewoonten liggen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pixabay, Asundermeier