Is stofwisseling hetzelfde als spijsvertering? Dit is het antwoord!

Wat is nu precies het verschil tussen de twee?

De stofwisseling en de spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald. Niet zo gek ook, want de twee hebben wel degelijk iets met elkaar te maken. Maar, ze zijn echter niet hetzelfde! Het zijn twee verschillende processen die niet zonder elkaar kunnen! 

De stofwisseling vindt namelijk ná de spijsvertering plaats.

Spijsvertering
De stofwisseling en de spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald, maar toch zijn het niet dezelfde processen. De spijsvertering is, zoals de naam al aangeeft, de vertering van het voedsel. Bij dit proces wordt het voedsel dat we eten zo fijngemaakt dat de nuttige stoffen uit het eten in het bloed kunnen komen. Vervolgens komt het eten in de darmen terecht. Spijsvertering vindt dus eigenlijk alleen maar na de maaltijd plaats.

Stofwisseling
De stofwisseling, die komt pas na de spijsvertering. Tijdens de stofwisseling worden de voedingsstoffen die bij de spijsvertering zijn gemaakt, bewerkt. De voedingsstoffen worden omgevormd tot andere stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een trage stofwisseling hebben levert problemen op zoals overgewicht en een opgeblazen gevoel. Dit proces gaat de hele dag door en verloopt trager wanneer we slapen. De stofwisseling gaat snel wanneer we sporten, werken of ons op een andere manier inspannen.

Dit vind je misschien ook leuk: 9 makkelijke manieren om je spijsvertering een boost te geven

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: A. Vogel | Beeld: ter illustratie