Dit is waarom je echt nóóit met de slaapkamerdeur open moet slapen..

Zelfs niet wanneer het heel warm weer is!

Voordat je gaat slapen wordt er nog weleens gecheckt of de voordeur op slot is, maar verder staan de meesten er vlak voor bedtijd niet bij stil of alle deuren in het huis wel dicht zijn. Maar wist je dat het sluiten van alle deuren in huis soms het verschil kan maken tussen leven en dood? 

40 procent van de Nederlanders laat de deuren binnenshuis ’s nachts gewoon openstaan.

Veiliger
Wie een zo veilig mogelijke nachtrust wil, doet er goed aan om voor het slapengaan alle deuren in huis te sluiten. Dus ook die deur die de woonkamer met de keuken verbindt, kun je dan het beste dichtdoen. Uit een proef van de Brandwonden Stichting in samenwerking met de brandweer blijkt dat het sluiten van de deuren je bijna drie keer zoveel tijd geeft om in veiligheid te komen wanneer brand uitbreekt in je huis.

Overlevingskans
Wanneer bijna iedere deur in je huis openstaat, verspreidt de rooklucht véél sneller. In geval van een serieuze brand en openstaande deuren is er binnen 3,5 minuten al geen overleefbare situatie meer. Wanneer je slaapt heb je natuurlijk veel minder snel door dat er brand is en dat kan voor levensbedreigende situaties zorgen.

Groot verschil
Heb je de deuren in je huis wél allemaal gesloten? Dan is na 10 minuten pas te spreken over een situatie die niet overleefbaar is. 3,5 minuten of 10, dat is nogal een verschil. Toch blijkt dat 40 procent van de Nederlands voor het slapengaan niet de moeite neemt om alle deuren in huis te sluiten.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels