Dít is waarom we zo snel kwaad worden in de auto…Herkenbaar?

Heb jij weleens je geduld verloren achter het stuur?

Ben je vaak bij de weg? Dan ken je het vást wel: je rijdt achter iemand en opeens blijkt diegene zijn richtingsaanwijzing kapot te zijn… De bestuurder voor je gaat op de rem en slaat rechtsaf. Door deze ondoordachte actie moet jij ook flink remmen. Wellicht is er toen weleens een lelijk woord uit je mond ontsnapt. Hoe kan het toch dat we zo snel geïrriteerd zijn in het verkeer?

Er zit een hele verklaring achter je gedrag.

Mentaal
Achter het stuur kunnen we opeens transformeren tot een boos persoon, vertelt verkeerspsycholoog Gerard ten Toolen aan Libelle. En die transformatie is helemaal niet zo gek. Autorijden is mentaal namelijk vermoeiender dan we denken. Zo komt er stress bij kijken: we moeten goed opletten en we moeten anticiperen op het rijgedrag van anderen.

Anoniemer
We voelen ons in de auto ook vrij anoniem, verklaart Tom Vanderbilt in zijn boek Traffic: Why we Drive the Way We Do. We durven dan meer omdat iemand ons toch niet (snel) hoort. Seint iemand met zijn lampen dat je wel wat sneller moet rijden? Dan snauwen we meteen dat diegene ons dan maar moet inhalen. En dat terwijl diegene je er misschien alleen maar op wilde attenderen dat je achterlicht kapot is.

Primitieve driften
Volgens verkeerspsycholoog Ten Toolen komen er achter het stuur ook primitieve driften naar boven, zoals territoriumdrang en competitie. Omdat jij de snelheid van je wagen en de route kunt bepalen, krijg je een vals gevoel van macht. Doet iemand iets waardoor ‘jouw macht’ in het geding komt? Dan worden we boos. Bijvoorbeeld wanneer iemand trager rijdt dan jij en jij diegene niet voorbij kunt.

Rollen omdraaien
Gek genoeg zijn we wel in staat om snel van rol te wisselen. “We kunnen ons als automobilist erg kwaad maken over het gedrag van een fietser, terwijl we een half uur later op de fiets hetzelfde doen en ons woest maken om de reactie van de automobilist”, aldus Ten Toolen. 

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels