Heb je vaak jeuk in je oren? Dit kan het betekenen

Oorsmeer

Oorsmeer verwijderen leidt alleen maar tot meer klachten. Je verstoort namelijk de zuurgraad van de gehoorgang. Ook heeft oorsmeer veel nut, het verzorgt en beschermt je oor en zorgt ervoor dat huidschilfers en vuil naar buiten wordt getransporteerd. Haal je oorsmeer weg met een wattenstaafje, dan zorg je voor veel irritatie.

Irritaties

Andere factoren die extra jeuk kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld zwemmen, badderen, cosmetica en eczeem. Als je regelmatig zwemt in een zwembad met chloor of juist natuurwater, kan dit je gehoorgang irriteren. Ook het badderen met zeep of badolie kan je gehoorgang van slag brengen. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat shampoo en conditioner niet in je oren komt, omdat ook dit voor irritaties kan zorgen.

Behandelen

Zoals we al zeiden, is de beste manier om jeuk te behandelen door absoluut niets te doen. Op een gegeven moment zal de zuurgraad in je gehoorgang zich herstellen en genezen wondjes en droge plekjes. Heb je echt extreem veel jeuk en gaat dit gepaard met andere klachten van een gehoorgangontsteking? Dan kun je een aantal dingen doen:

  • Bij de huisarts je oren laten schoonmaken. De dokter zal je oren schoonzuigen of voorzichtig schoonmaken met een watje.
  • Ook kan de KNO-arts je oren voorzichtig schoonspoelen.
  • Soms kan de huisarts zure druppels voorschrijven die de wondjes ontsmetten.
  • Je kunt ook zelf voorzichtig proberen te druppelen met witte azijn. Gebruik een steriel gaasje en dep voorzichtig.
  • Ook schrijven sommige huisartsen zalf of druppels voor met corticosteroïden of antibiotica. Deze remmen ontstekingen en doden bacteriën.

Pagina 2/2

Lees ook: 7x ‘stenen’ in je lichaam waar veel last van kan hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Gezondr.nl | Beeld: PxHere