‘Jonge kaas is gezonder dan oude kaas!’ Broodje aap of niet? DIT is het antwoord…

Wat is nu beter voor je, oude of jonge kaas?

Je hoort het vaker; ‘oude kaas is hartstikke slecht voor je. Je kan beter jonge kaas nemen, dat is minder vet!’ Wij nemen daarom altijd braaf een plakje jong belegen op onze boterham en eten een beetje oude kaas bij uitzondering in het weekend. Maar maakt het echt zoveel uit?

Wij waren hier wel erg nieuwsgierig naar en gingen op onderzoek uit. Wetenschappelijke website The Milk Story voerde een gesprek met Corné van Dooren, kennisspecialist bij het Voedingscentrum, om te kijken wat er waar is van deze beweringen. “Het belangrijkste verschil tussen oude en jonge kaas is dat door het rijpen de kaas aan vocht verliest. Andere voedingsstoffen blijven echter wel aanwezig. Oude kaas bevat daardoor iets meer vet dan jonge kaas, zo’n 10 procent. Dat komt omdat er minder vocht (water) in oude kaas zit. Dit vocht bevat geen vet, de ‘droge stof’ daarentegen wel.”

Vet en Zout
De meeste oude kazen bevatten ongeveer 48% vet op de droge stof, het grootste deel daarvan is verzadigd. Volgens de Gezondheidsraad kun je daar beter niet al te veel van eten, het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat oude kaas meer zout dan de jonge variant. De harde kaassoorten zoals Goudse kaas bevatten zo’n 2 gram zout per 100 gram. Het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. De stelling is waar, als je het zo formuleert: Jonge kaas bevat minder verzadigd vet en zout dan oude kaas.

Wist je trouwens dat je met DEZE truc nooit meer afbrokkelende kaas hebt bij het kaas-schaven?

Bron: Milkstory | Beeld: Pexels