Kan zonnebrandcrème zorgen voor een vitamine D-tekort?

vitamine d

Is het een feit of een fabel?

We weten allemaal dat het belangrijk is om dagelijks een zonnebrandcrème aan te brengen op ons gezicht. En ja, ook in de winter en lente is het belangrijk om dit te doen. Ook die zon kan schadelijk voor je huid zijn, en dat wil je voorkomen! Maar hoe zit dat dan met vitamine D die we krijgen van de zon? Kan zonnebrandcrème zorgen voor een vitamine D-tekort? Wij geven je het antwoord.

Elke dag smeren

Gelukkig kunnen we dit grotendeels ontkrachten. Het National Institute of Health and Care Excellence (NICE) stelt namelijk dat de kans op een vitamine D-tekort door zonnebrandcrème klein is. Zij vinden het juist belangrijk om je elke dag goed in te smeren met zonnebrand.

Vitamine D

We moeten zo’n vijftien minuten in de zon lopen zonder zonnebrandcrème om vitamine D op te nemen. Wel geldt dit advies alleen maar van oktober tot en met april. In de overige maanden is het belangrijk om te allen tijde zonnebrandcrème op je gezicht te smeren als je naar buiten gaat. En dan met name tussen 12:00 en 15:00, als de zon op z’n allersterkst is.

Vitamine D-tekort

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat zonnebrandcrème voor een vitamine D-tekort gaat zorgen. Er wordt geadviseerd dat je je gezicht insmeert met zonnebrandcrème ter grote van één á twee golfballen.

Toch vergeten heel veel mensen dit te doen en smeren dus maar een heel klein beetje zonnebrand op hun gezicht. Des te groter de kans dat je plekjes vergeet in te smeren. Doordat mensen die vergeten krijg je dus ook met zonnebrandcrème vitamine D binnen. Denk nou niet ineens dat je dus helemaal geen zonnebrandcrème meer nodig hebt, want het is wel degelijk verstandig om je elke dag te blijven insmeren!

Lees ook: Goed om te weten: wanneer mogen je winterbanden eraf?

Bron: Vriendin | Beeld: iStock