Kankerexpert waarschuwt voor zonnebank: ‘Stop ermee’

zonnebank

De expert pleit zelfs voor een landelijk zonnebankverbod

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de gevaren van zonnebanken. Vandaag, op Wereldkankerdag, staan we even extra stil bij dit onderwerp. Hoogleraar hematologie Peter Huijgens benadrukt in het AD: “We moeten af van het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke.”

Huidkanker door zonnebank

Huijgens was zes jaar lang voorzitter van de raad van bestuur van het Integraal Kankercentrum Nederland. Hij maakt zich zorgen en waarschuwt voor het gevaar van zonnebanken. “Huidkanker is on the rise”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Er komen steeds meer patiënten en dat is voor een belangrijk deel te wijten aan te veel zonlicht en uv-straling. Een van de manieren om dat op je lijf te krijgen, zijn zonnebanken. Dus het ligt voor de hand om tegen elkaar te zeggen: houd daarmee op.”

Verkeerd beeld van zonnen

Volgens Huijgens bestaat er in onze cultuur een verkeerd beeld van zonnen. Een bruingebruinde huid zien wij als iets gezonds, maar dat is het beslist niet. “Je kunt er ook gewoon goed uitzien met de huid die je nu eenmaal hebt”, aldus de expert. Huijgens ontkent echter niet dat zonlicht ook voordelen heeft. Veel mensen voelen zich namelijk prettiger als de zon schijnt en daarnaast stimuleert zonlicht de aanmaak van vitamine D. “Het is lichter in het leven, maar daarvoor hoef je niet in de zon te bakken”, legt Huijgens uit. “En ook voor het omzetten van een beetje vitamine D in je huid, heb je maar een paar zonnestralen nodig. En in noodgevallen zijn daar ook nog tabletjes voor.”

Bleek is gezonder

Hoewel Huijgens vindt dat zonnebanken verboden moeten worden, beseft hij dat zo’n verbod vanuit de overheid niet kan worden opgelegd. “Maar we kunnen wel met z’n allen zeggen dat het niet goed is om te doen. Straal uit dat gewoon blank of bleek zijn als je dat van nature bent, eigenlijk een stuk gezonder is als je wil voorkomen dat steeds meer mensen huidkanker krijgen. Dat zal niet van de een op andere dag veranderen, realiseert Huijgens zich. “Het heeft tientallen jaren geduurd voordat iedereen begreep dat roken niet meer moet. Dus dit is een campagne waar we wel even de tanden in moeten zetten en even moeten volhouden.”

Huidkanker

Huidkanker komt van alle kankervormen veruit het meeste voor: ruim de helft van de kankerpatiënten lijdt eraan. Vorig jaar kwamen er ruim 22.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of de zonnebank.

Lees ook: Nostalgie: Domino Day komt na elf jaar weer terug op televisie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: PxHere