Grotere kans op terminale borstkanker bij vrouwen die hun borsten niet mooi vinden

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70 procent van de vrouwen ontevreden is over haar borsten

Grote borsten, kleine borsten, ronde borsten of plattere borsten. Het is allemaal normaal. Toch is 70,7 procent van de vrouwen ontevreden over haar boezem. En dat brengt alarmerende gevolgen voor je gezondheid mee. Zo is de kans bij deze vrouwen groter dat ze borstkanker in een te laat stadium ontdekken.

Signalen borstkanker

De Breast Size Satisfaction Survey (BSSS) ontdekte onlangs een zorgwekkende trend. Vrouwen die hun borsten niet mooi vinden, onderzoeken hun borsten minder vaak. Hierdoor worden de eerste signalen van borstkanker vaker en sneller over het hoofd gezien. Vrouwen die hun borsten niet mooi vinden, lopen daardoor het risico dat ze borstkanker te laat door hebben, waardoor de borstkanker zich soms al in een vergevorderd stadium bevindt. 

Het onderzoek

Professor Viren Swami van de Anglia Ruskin Universiteit leidde de Breast Size Satisfaction Survey, die in maart 2020 werd gepubliceerd. Aan de enquête deden 18.000 vrouwen mee uit 40 landen met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar oud. Slechts 29,3 procent van de vrouwen bleek uit de survey tevreden te zijn met haar borsten.

Moment inplannen

Vrouwen die niet tevreden zijn met hun borsten, letten ook minder op hun boezem. Dat houdt voor de meeste vrouwen in dat ze hun borsten ook minder vaak controleren, zo blijkt uit de bevindingen van BSSS. Je borsten regelmatig controleren is belangrijk voor je gezondheid. Zo ontdek je eventuele gevaarlijke knobbeltjes zo snel mogelijk. Vind je het lastig om jezelf te checken? Houd dan vaste tijden aan wanneer je dit doet en schrijf de datum bijvoorbeeld op in je agenda. Zo maak je de afspraak met jezelf om het dan te controleren.

Lees ook: Huidkanker: deze 10 plekken vergeet bijna iedereen te controleren

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash