Nu al zin in kerst? Dit zegt het volgens psychologen over jouw karakter

kerstboom

Wanneer begint bij jou het kerstgevoel te kriebelen?

In Nederland ‘horen’ we pas in kerstsferen te raken na Sinterklaas. Voor de verjaardag van de Sint al een kerstboom opzetten is een no go, laat staan dat je nú al zin hebt om je huis om te toveren tot Santa’s workshop. Maar wat als je dat eigenlijk al wel wilt? Dit zegt het over je karakter.

Het kan juist heel goed voor je zijn als je kerstversiering vroeg ophangt.

Kerstfans

“Why couldn’t it be Christmas every day?”, luidt de tekst van een populaire kersthit. Waarom kan het niet elke dag kerst zijn? Sceptici weten het wel: een jaar vol kerst is echt te veel. Maar de fanatieke kerstfans onder ons willen wellicht de versiering alweer van zolder toveren. En zo gek hoeven we dat niet te vinden. Onderzoek beweert dat we onszelf geen tijd moeten geven wanneer zoiets wel of niet kan. 

Versiering vroeg ophangen

Vroeg je kerstversiering ophangen kan juist betekenen dat je gelukkiger bent. “Het creëert een neurologische verschuiving die geluk kan veroorzaken”, vertelt psycholoog Deborah Serani aan Tip Hero. “Kerstversiering kan voor extra dopamine-aanmaak zorgen, een gelukshormoon.” Hoe dit precies kan? Dat heeft te maken met onze associaties met kerst. Kerstversiering associeren de meeste mensen met vrolijkheid en feestelijkheid.

Nostalgisch

Door de kerstversiering in huis te halen worden we steeds weer herinnerd aan kerst en dat kan ons terugbrengen naar gelukkige kerstherinneringen. Kerst was voor de meeste kinderen een mooie tijd met feestelijke kleding, lekker eten en cadeautjes. “Kerst brengt nostalgische gevoelens met zich mee. Voor veel mensen is het tijdig ophangen van kerstdecoraties een manier om jeugdherinneringen op te halen”, vertelt psychotherapeut Amy Morin.

Lees ook: Deze familie gebruikt al 35 jaar dezelfde échte kerstboom

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tip Hero | Beeld: Unsplash