4 tekenen dat je kind te veel social media gebruikt

kind social media

Dit kun je er volgens deskundigen aan doen

Social media brengt ons veel, helemaal in tijden waarin we elkaar niet zomaar ‘offline’ kunnen opzoeken. Helaas kan het gebruik van social media – met name bij kinderen en jongeren – leiden tot eenzaamheid, online pesten en negatieve gevoelens. Zo herken je of jouw (klein)kind te vaak online is.

Te veel social media

Door social media ben je altijd verbonden met de mensen van wie je houdt of die je bewondert. Recente onderzoeken brengen echter steeds meer nadelen van social media-gebruik aan het licht. Zo kan (overmatig) scrollen door de feeds leiden tot meer symptomen van depressie, een slechtere slaapkwaliteit, een lager zelfvertrouwen en meer angstgevoelens. Daarnaast zijn de sociale kanalen zo ontworpen om gebruikers in hun greep te houden. Een social media-verslaving ligt dus al snel op de loer.

Helpen als ouder

Als ouder, grootouder of verzorger kun je helpen om het gebruik van social media bij een kind of jongere in de perken te houden. De eerste stap is natuurlijk herkennen of al dat getwitter, gefacebook en getiktok inderdaad negatieve gevolgen tot zich heeft. Aan de volgende tekenen kun je dat herkennen.

1. Digitale prestaties

Waar wordt je kind vrolijk van? Zijn het vooral online prestaties waar hij of zij voldoening uit haalt? Als je kroost vooral trots is op het aantal likes dat ze krijgen of een retweet door iemand tegen wie ze op kijken, kan het zijn dat ze hun eigenwaarde te veel baseren op hun digitale prestaties. En dat terwijl er nog zoveel meer is buiten het schermpje om. Dr. Lynda Ulrich tipt ouders om zoveel mogelijk mee te kijken op de social media van kinderen. “Wat delen ze precies? Reflecteert dat het kind dat je opvoedt, of is dit maar een fractie daarvan?” In het laatste geval kan het zijn dat je kind te veel bezig is om een bepaald beeld van zichzelf neer te zetten.

2. Voortdurend vergelijken

Als volwassenen maken we ons hier ook vaak genoeg schuldig aan. Online zien we genoeg ‘perfecte mensen’, met wie we ons al snel kunnen gaan vergelijken. Kinderen doen dit ook en kunnen zich daardoor op steeds jongere leeftijd al onzeker voelen. “Het is belangrijk om je kinderen te leren dat wat je online ziet maar een deel van het plaatje is. Op social media zie je geen context, terwijl je context nodig hebt om jezelf echt met iemand te vergelijken”, aldus dr. Ulrich.

3. Tijd offline

Is jouw puber nergens voor te porren? In plaats van een spelletje of filmavond met de familie scrolt je tiener liever de hele avond door z’n Instagramfeed. Herkenbaar? Dit kan een zorgelijke ontwikkeling zijn. “We leren alleen over het leven door echte ervaringen. Als een kind geen offline-ervaringen meemaakt, kunnen ze daar later door in de problemen raken”, zegt dr. Ulrich. Een tijdslimiet instellen kan juist averechts werken. Volgens therapeute Jessica Fortunato kunnen we kinderen beter van jongs af aan leren wat de nadelen van social media zijn: “Als onze kinderen begrijpen dat ze sommige vaardigheden alleen offline op kunnen doen, kunnen we hen beter beschermen.”

4. Angst en somberheid

Kan jouw kind een dag of een weekend zonder telefoon? Als je een hoop gemopper en gezeur hoort op dat voorstel, is dat een duidelijk teken dat je kind verslaafd is aan social media. Dat is geen teken van falen – zoals we al zeiden zijn apps nu eenmaal ontworpen om je voortdurend op je scherm te laten kijken. Nadelig kan het zeker zijn, want een social media-verslaving kan grote gevolgen hebben op de relatie met familie en vrienden en de ontwikkeling van je kind. Wordt je kind echt angstig en somberder zonder toegang tot social media? Dan is het tijd om professionele hulp te overwegen. “Alles wat verslavend werkt, neemt keuzemogelijkheden van ons weg en beperkt ons”, aldus dr. Ulrich.

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima openhartig over social media dochters

Bron: PureWow | Beeld: Pexels