Zo zorg je ervoor dat je kind voldoende water drinkt tijdens deze hitte

Handige tips om je kind meer te laten drinken

Volwassen worden geadviseerd om gemiddeld 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, maar hoe zit dit eigenlijk met jonge kinderen? Dit is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind. Omdat jonge kinderen vaak minder wegen kunnen ze in absolute zin met minder water af. Toch is het belangrijk om goed op te letten dat je kind voldoende drinkt, want met deze warme temperaturen zweten we meer en hebben we dus meer behoefte aan water dan met minder warm weer.

Hoe zorg je ervoor dat je kind voldoende drinkt op warme zomerdagen?

Maak het leuker

Vaak vinden kinderen kraanwater niet veel aan. Maak het daarom leuk én lekker door een smaakje aan het water toe te voegen. Dit kan in de vorm van ranja, kruiden (bijvoorbeeld munt) of door fruit aan het water toe te voegen. Gaan de kinderen mee boodschappen doen? Laat ze dan zelf een smaak kiezen, dit maakt het ook een stuk interessanter voor ze om het water met smaak nu wél te drinken. Daarnaast kun je samen met de kinderen de ijsblokjesvorm vullen met bijvoorbeeld een aardbei, een ander stuk fruit of een snoepje. Giet hier water overheen en stop het in de vriezer. De kleurrijke ijsblokjes in het water vinden kinderen op deze manier ook een stuk leuker om te drinken.

Maak het makkelijker

Je kunt het daarnaast ook makkelijker voor de kinderen maken om voldoende water te drinken. Zodra ze op school zitten is vaak de enige mogelijkheid om water te drinken uit de vieze kraan uit de toiletten. Vul een grote fles met water, voeg hier eventueel een lekkere smaak aan toe en stop de fles een nachtje in de vriezer. De volgende dag kunnen de kinderen de fles meenemen naar school en hebben ze vrijwel de hele dag gekoeld, schoon en fris drinkwater op zak.

Watermeter

Het heeft geen zin om de hele dag achter je kind aan te rennen en hem of haar erop te attenderen dat ze meer moeten drinken. Een goede manier om het voor je kinderen gemakkelijker en leuker te maken is om een watermeter in te voeren. Teken op een papier een aantal glazen water en zet onder elk glas een vierkantje. Hang het papier op een centrale plek, bijvoorbeeld in de keuken op de koelkast. Laat de kinderen zelf de vierkantjes afvinken bij elk glas water dat ze drinken. Zo maak je het inzichtelijk voor kinderen en een stuk leuker om zelf te bepalen hoeveel ze drinken! Vergeet daarnaast door alle drukte natuurlijk niet om zelf ook voldoende te drinken ;-).

Lees ook: Vijf fouten waardoor je huis warmer wordt in plaats van koeler

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Keetsmakelijk | Beeld: Pixabay