Dier&Recht luidt de noodklok: ‘Kleine hondjes vaak last van chronisch knallende hoofdpijn’

De stichting wil dat er duidelijke wettelijke regels komen voor het fokken van de zogenoemde miniatuurhondjes

Een klein hondje is in de ogen van velen schattig, maar aan het doorfokken van de kleine beetjes kleeft voor de viervoeters een groot gezondheidskwaal. Kleine hondjes kampen vaak met een chronische knallende hoofdpijn, zo weet stichting Dier&Recht. De schedels van de minihondjes zijn te klein voor hun hersenen, wat resulteert in een heftige hoofdpijn. Daar moet iets tegen gedaan worden, zo pleit de stichting.

Knallende hoofdpijn

Onder andere chihuahua’s en dwergweesjes hebben last van chronische hoofdpijn. Door het te kleine schedel puilen hun ogen uit en ze ervaren vaak problemen met hun gebit. Volgens Dier&Recht zijn eigenaren, fokkers en zelfs dierenartsen zich niet altijd bewust van de fysieke problemen van de miniatuurhondjes. “Er lopen ontzettend veel chihuahua’s en dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet”, verklaart dierenarts Kelly Kessen tegenover RTL nieuws.

Duidelijke wetten

Dier&Recht wil graag duidelijke, wettelijke regels wat betreft het fokken van de miniatuurhondjes. De organisatie hoopt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit gaat realiseren en naleven. “Dan weten fokkers waar ze zich aan moeten houden”, aldus de organisatie.

Te korte snuit

Al eens eerder werd een verzoek als deze gedaan en gehandhaafd. Zo verbood het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit sinds maart 2019 het fokken van honden met korte snuitjes, zoals bij mopshondjes. Door een te platte snuit, kampten de dieren vaak met ademhalingsproblemen.

Lees ook: 5x de schattigste voor-en-na-foto’s van dieren die samen zijn opgegroeid

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash