De kleur van jouw oorsmeer zegt ontzettend veel over je gezondheid.. Dit wisten wij nog niet!

Je oorsmeer is heel nuttig, maar soms moet je je oren wel even schoonmaken. Doe dit met een wattenstaafje, maar niet te ver. De kleur die er op het watje zit, zegt veel over jouw lichamelijke gesteldheid:

Zacht en lichtgeel: dit komt het meest voor bij kinderen. Zij produceren meer oorsmeer dan volwassenen, dit is heel normaal en gezond. Geen reden tot zorgen dus!

Nat, plakkerig en geel: Dit type oorsmeer komt het meest voor. Nat en plakkerig zorgt ervoor dat je oren niet te droog worden. Prima kleur oorsmeer dus!

Donker en plakkerig: Heeft je oorsmeer een donkere kleur? Dan heb je waarschijnlijk een sterke lichaamsgeur. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker je ruikt.

Wit, droog en vlokkerig: Ook dit is, net als type 2, een soort oorsmeer die veel voorkomt bij volwassenen. De witte kleur verraadt dat je waarschijnlijk geen sterke lichaamsgeur hebt.

Dik en donker: Wanneer je gestresst bent, produceren klieren in je oren meer oorsmeer dan normaal. Als het dik en donker is, heb je meer aangemaakt dan gebruikelijk is. Het komt dan vanzelf naar buiten.

Donkerbruin of zwart: Dit kan ook veroorzaakt worden door stress en het raakt door de dikte en hoeveelheid uitgedroogd in je oor.

Bloederig oorsmeer: Het kan zijn dat je oorsmeer er bloederig uitziet, maar dat het gewoon gedroogd oorsmeer is dat al een tijdje in je oor zat. Het zou echter ook een teken kunnen zijn dat je trommelvlies gescheurd is. Ga voor de zekerheid naar de dokter.

Nat en loperig: Het is heel natuurlijk dat er af en toe een klein beetje oorsmeer uit je oor loopt, maar als het er in grote hoeveelheden met pus uitkomt dan is het verstandig om even langs de dokter te gaan. Dit zou kunnen duiden op een gescheurd trommelvlies.

Grijs: Grijs oorsmeer. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is niets meer dan wat stof in je oren. Helemaal niet erg dus. Tenzij je daarnaast enorme jeuk hebt in je oren, dan zou het kunnen wijzen op een huidaandoening. Ga in dat geval even naar de dokter.


Pagina 2/2