Dit zegt de kleur van je tong over je gezondheid

Deze 6 kleuren hebben allemaal een betekenis

Je staat er niet altijd bij stil, maar de kleur van je tong is ontzettend belangrijk. De tong is een van de sterkste spieren in ons lichaam, bestaande uit 16 kleinere spieren. Het helpt je met het kauwen, praten en laat je al dat heerlijke eten proeven. Toch is een tong ook nog ergens anders goed voor; het vertelt je namelijk ook veel over je gezondheid. 

Kijk eens in de spiegel: wat voor kleur heeft jouw tong?

Witte kleur

Zie je een doffe, witte laag op je tong liggen? Dit kan meerdere dingen betekenen. Je lichaam probeert je vooral te vertellen dat je een verminderde weerstand hebt. Deze witte laag, dat ook wel wit beslag wordt genoemd is vrij onschuldig. Zodra je weerstand weer op peil is, verdwijnt de witte laag ook. Een witte laag kan blijvend zijn bij rokende mensen die niet iedere dag hun tanden poetsen. Daarnaast kunnen ook verschillende soorten medicijnen zoals bijvoorbeeld antibiotica een witte laag op de tong veroorzaken.

Paarse kleur

We weten allemaal dat onze tong van nature een zachte, roze kleur dient te hebben. Is je tong paars? Dan zouden er wel wat alarmbellen moeten gaan rinkelen. De paarse kleur kan aanduiden dat je een tekort hebt aan de vitamine B2. Ook kan paars voorafgaan aan een blauwe tong, wat uiteindelijk kan wijzen op een longaandoening. Is deze dit blijvend en komt het niet van dat ene glas rode wijn van gister, dan is het wijs om langs de huisarts te gaan.

Rood (pijnlijk en gezwollen tong)

Niet alleen zal je deze rode kleur goed zien als je in de spiegel kijkt, ook voel je deze pijnlijke tong wel. Dit betekent namelijk dat je tong ontstoken is. Voelt je tong pijnlijk en branderig aan? Dan is het tijd om naar de huisarts te gaan. Ook is het goed mogelijk dat je last hebt van roodvonk. Bij deze besmettelijke ziekte gaat je tong lijken op een aardbei met felrode puntjes. Meestal verdwijnen deze symptomen vanzelf binnen twee weken.

Is jouw tong een gladde structuur, geel van kleur of denk je last te hebben van haartong? Lees dan snel verder op de volgende pagina!

Pagina 1/2