Pak die potloden er maar bij: kleuren is goed voor je

Er zitten meer voordelen aan dan je zou verwachten

Wie hield er als kind niet van kleuren? De laatste jaren pakken steeds meer volwassenen hun potloden weer op en zijn kleurboeken ontzettend populair. Nu we veel thuiszitten is het ongetwijfeld ook een hobby die sommige mensen opnieuw oppakken. Maar wist je dat er ook heel veel voordelen aan dit creatief tijdverdrijf vastzitten? Wetenschappers hebben ontdekt dat kleuren je op maar liefst zeven verschillende manieren kan helpen.

1. Kleuren vermindert stress

Kleurboeken voor volwassenen zitten vaak vol mooie patronen en je kunt al je creativiteit laten stromen om deze zo leuk mogelijk in te kleuren. Het zorgvuldig kiezen van potloden, de focus op het patroon en de kans om gedachteloos de figuren in te vullen, kunnen je helpen om helemaal in het moment te zijn en even niet aan andere dingen te denken. Op deze manier zorgt kleuren ervoor dat je stressniveaus omlaag schieten en je helemaal kunt ontspannen.

2. Kleuren kan pijn en angst verlichten

Bijzonder: in een studie uit 2018 wordt aangetoond dat pijn en angstgevoelens af kunnen nemen door te kleuren. Ziekenhuispatiënten voelden zich beter en rustiger als ze af en toe de tijd namen om aan een kleurplaat te werken. Geen gek idee dus om in deze onzekere tijden er een kleurboek bij te pakken.

3. Kleuren heeft een positief effect op je hersenen

Juist doordat je tijdens het kleuren niet veel hoeft na te denken, hebben je hersenen tijd om helemaal tot rust te komen tijdens deze activiteit. Ook de kleuren die je kiest hebben een invloed op je hersenen: koude kleuren zoals blauw en groen zorgen voor meer kalmte, terwijl warme kleuren zoals rood en blauw je nieuwe energie kunnen geven.

4. Kleuren kan je helpen beter te slapen

Zit jij vaak tot ’s avonds laat naar het scherm van je laptop, smartphone of televisie te turen? Grote kans dat je vervolgens korter en minder diep slaapt. Als je voor het slapen gaan je kleurboek erbij pakt in plaats van tóch nog een aflevering op Netflix te kijken, kan dit je dus aanzienlijk helpen om je nachtrust te verbeteren. Zo heb je meteen geen wallen meer onder je ogen ’s ochtends!

Benieuwd naar de andere drie voordelen? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2