Feit of fabel: helpt knoflook in je neus tegen sinusitis?

Op TikTok stopt iedereen knoflook in zijn neus tegen een verstopte neus

Op TikTok zien we heel veel wat handige hacks tegen komen, maar of déze hack ook daadwerkelijk heel effectief is, weten we niet precies. Sterker nog, de hack ziet er behoorlijk vreemd uit en het is dan ook nog maar de vraag of deze echt helpt. We hebben het over het stoppen van knoflooktenen in je neus. Ja, echt!

Viral

Deze trend gaat op dit moment helemaal viral op TikTok, omdat het bijholteontsteking zou tegengaan. Mensen die last hebben van een verstopte neus proberen de vreemde trend massaal uit. Ze duwen een paar knoflookteentjes in hun neusgaten, omdat dit de neus zogenaamd zou reinigen en zou ‘ontstoppen’. Maar helpt het ook echt? Dokters en specialisten reageren.

Video

Helaas, volgens dokters is dit geen effectieve manier om je neus te reiniger. Sterker nog, het is helemaal niet zo veilig. Ze roepen daarom op om de virale TikTok-video – waarin de trend werd geïntroduceerd – niet na te doen. De video is al meer dan 95 miljoen keer bekeken. Hierin stopt de TikTokker een knoflookteen in elk van haar neusgaten. “Ik kan de knoflook achter in mijn keel voelen”, zegt ze voordat ze een kokhalzend geluid maakt. Na een kwartier haalt ze de teentjes er uit. Bah!

Slijm

Dokter Katie Philips, professor aan de Universiteit van Cincinatti College of Medicine, vertelt aan Health waarom de knoflook-hack niet helpt tegen een verstopte neus. “Wanneer je een verstopping hebt, heb je veel slijm.” Mensen hebben het gevoel dat ze niet genoeg lucht door hun neus krijgen, of dat ze veel druppels achter in hun keel of voor in hun neus hebben, “en knoflook op zich zal niet echt helpen bij die verstopte neus,” zegt ze. Het zou je verstopte neus juist alleen maar erger maken. “Als je de afvoer van de sinussen blokkeert, krijg je een teveel aan slijm”, aldus de dokter. Duidelijk!

@laurenwhelxn##stitch with @hwannah5 ok it works ##fyp?? original sound – Ur tiktok gf

Lees ook: Snuiven tegen corona: neusspray beschermt 24 uur tegen het virus

Bron: Health | Beeld: Unsplash @BritannyColette, TikTok