Onderzoekers beweren: koffie drinken is goed voor de lijn

Goed nieuws voor de cafeïneverslaafden onder ons!

Kun jij niet zonder je dagelijkse kopje koffie? Dan ben je goed bezig! Wetenschappers ontdekten namelijk dat dit warme drankje een positieve uitwerking heeft op je figuur. Het drinken van koffie activeert een lichaamseigen stof die helpt bij de vetverbranding. Je drinkt je dus als het ware slank! Nog een kopje dan maar?

Wij schenken onszelf nog maar een bakkie van het zwarte goud in.

Bruin vetweefsel

Het klinkt ongeloofwaardig: overgewicht en obesitas oplossen door koffie te drinken. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Nottingham zou dat in de toekomst zomaar eens realiteit kunnen worden. Zij onderzochten namelijk de manieren waarop het lichaamseigen bruine vetweefsel kan worden geactiveerd. Dit weefsel zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Bruin vet moet daarom ook niet worden verward met wit vet, dat het gevolg is van het opslaan van overtollige calorieën. ”Bruin vet werkt op een andere manier dan ander vet in je lichaam. Het verbrandt namelijk ander vet en suiker. Vaak als reactie op kou”, legt professor Michael Symonds, een van de onderzoekers, uit aan Science Daily.

Obesitas

Mensen met een lager BMI hebben over het algemeen meer bruin vet dan mensen met overgewicht. Dit was voor de onderzoekers van de Universiteit van Nottingham aanleiding om te onderzoeken hoe dit weefsel geactiveerd kan worden, met als doel het oplossen van het wereldwijde obesitasprobleem. ”Het verhogen van de activiteit in het bruine vetweefsel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en er extra calorieën verbrand worden, wat mensen helpt om gewicht te verliezen”, verklaart Symonds. ”Tot voor kort wist alleen niemand hoe we die activiteit moesten verhogen.”

Koffie drinken

Het huidige onderzoek brengt daar verandering in. Uit deze studie blijkt namelijk dat het bruine vetweefsel actiever is wanneer je koffie drinkt. Symonds: ”Uit ons vorige onderzoek wisten we dat bruin vet zich voornamelijk in het nekgebied bevindt. Daardoor wisten we welke plek we moesten oplichten nadat onze proefpersonen iets gedronken hadden. We moeten nu alleen meer onderzoek doen om te kijken welk ingrediënt in koffie zorgt voor de activatie van het bruine vetweefsel. Momenteel loopt er een onderzoek om te kijken of bijvoorbeeld cafeïnesupplementen hetzelfde effect hebben.”

Lees ook: Onderzoekers beweren: één dag per week werken is het beste voor je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Science Daily | Beeld: Unsplash