Zoveel kopjes koffie zou je per dag moeten drinken voor een langer leven

Schenk nog maar een bakkie troost in

Goed nieuws voor koffieliefhebbers, want onderzoek wijst steeds meer gezondheidsvoordelen uit in verband met onze favoriete zwarte drank. Zo kan koffie je geheugen verbeteren, je hersenen beschermen tegen dementie en zelfs je leven verlengen. Nog een pluspunt: we kunnen meer bakkies troost achteroverslaan dan eerst werd gedacht. Schenk ons nog maar een kopje in!

Koffie en gezondheid

Onderzoekers deden enige tijd geleden het grootste onderzoek ooit naar het verband tussen koffie en gezondheid. Zij bestudeerden meer dan 520.000 mensen in tien verschillende Europese landen en ontdekten dat het drinken van koffie veel gezondheidsrisico’s kan verlagen. Zo hadden koffiedrinkers een minder grote kans op leveraandoeningen, problemen met de spijsvertering en bloedsomloop, en werd er minder kanker geconstateerd onder vrouwen die koffie nuttigen. Daarnaast overlijden er onder de mannelijke koffiedrinkers minder mensen door zelfdoding.

Manier van koffiedrinken

Omdat de onderzoekers naar zoveel verschillende mensen en landen keken, zijn ze er vrij zeker van dat koffie zelf het wondermiddel is: “We zagen dezelfde verbanden in verschillende landen, wat aanduidt dat het iets in de koffie is en niet de manier waarop de koffie wordt gezet of gedronken,” vertelt onderzoeker Marc Gunter.

Een langer leven

Een tweede studie naar koffie en gezondheid onder nog eens 185.000 deelnemers keek naar het verband tussen koffie en een langer leven. Hieruit bleek dat bij 18 procent van de koffiedrinkers het zwarte goedje zorgde voor een langere levensduur. “Al deze mensen hebben verschillende levensstijlen. Ze hebben verschillende eetgewoonten en een verschillende aanleg – en toch zien we dezelfde patronen,” legt professor Veronica Wendy Setiawan uit. Ongeacht je afkomst en achtergrond kan koffie je leven dus verlengen.

Aantal kopjes per dag

Wat is nu het magische aantal kopjes koffie dat we moeten drinken om van al deze gezondheidsvoordelen te profiteren? Volgens de onderzoeken gaat het om 3 à 4 kopjes per dag. Let wel op het soort koffie dat je drinkt, want ongefilterde koffie kan juist je cholesterol verhogen. Kies dus voor filterkoffie of oploskoffie om de vruchten te plukken van je bakkie pleur.

Lees ook: 7x dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag koffie drinkt

Bron: The Healthy | Beeld: Pexels