Drink jij veel koffie? Dan moet je dit echt even lezen!

koffie

Zou je minder koffie moeten drinken of juist niet?

Koffie wordt vaak onderuit gehaald: wanneer je één of twee bakjes drinkt heeft het gezondheidsvoordelen, maar als je meer dan dat drinkt -wat veel mensen doen- dan heeft het alleen maar nadelen voor de gezondheid, zo wordt gezegd. 

Maar koffie is veel beter voor de gezondheid dan je zou denken!

Nadelen?

Koffie heeft een slechte reputatie: het zou zorgen voor de aanmaak van stresshormonen, zou vocht aan je lichaam onttrekken en zou zorgen voor een verhoging van de bloeddruk. Door de aanmaak van stresshormonen zou je vervolgens minder zin hebben in intimiteit en zou je op den duur zelfs dikker kunnen worden. Het onttrekken van vocht aan je lichaam zorgt voor hoofdpijnen en meer rimpels. Wat is er eigenlijk waar van deze beweringen over ons geliefde bakkie pleur?

Fabels

Volkskrant sprak met Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekten aan de Wageningen Universiteit over de feiten en fabels met betrekking tot koffie. Volgens haar is het ten eerste de reinste onzin dat de drank uitdrogend zou werken: “De cafeïne in koffie prikkelt je blaas een beetje, maar dat betekent dat je eerder gaat plassen als je het regelmatig drinkt, niet méér.” De dag beginnen met een kop zwart goud is dan ook helemaal niet een slecht idee: “Dat draagt bij aan een goede vochtbalans.”

Niet minderen!

Dat de drank de bloeddruk verhoogt is waar, maar dat effect is maar heel tijdelijk en vergelijkbaar met het trekken van een kort sprintje. Voor het hart is koffie helemaal niet slecht, in tegendeel; het zou de kans op overlijden verlagen met 10 procent. Een bakkie troost heeft daarna ook een goede uitwerking op de lever en beschermt tegen levercirrose en galstenen. De conclusie volgens Geleijnse? Als je koffie drinkt, is het onverstandig om te minderen. Drink je geen koffie? Dan zou je er snel mee moeten beginnen.

Lees ook: Wij zijn in de wolken: KLM gaat dít eten verkopen aan boord!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Volkskrant | Beeld: Pixabay