Kom jij op zondagavond ook altijd zo moeilijk in slaap? Dít is de oorzaak!

Lig jij ook vaak wakker op zondagavond?

Lig jij op zondagavond ook altijd zo te draaien in bed en kan je de slaap maar niet vatten, waardoor je op maandag vaak een beetje geradbraakt en moe wakker wordt. De hele dag ben je wat afwezig en moe en concentreren lukt totaal niet. Misschien helpt het als je hoort dat je niet de enige bent, veel mensen hebben moeite om op zondag in slaap te vallen en zijn daardoor nog steeds moe wanneer ze maandagochtend wakker worden. 

Onderzoek
De reden hiervoor zou volgens Amerikaans onderzoek een zogenaamde ‘sociale jetlag’ kunnen zijn.Tijdens dit onderzoek vulden 3000 respondenten een enquête in en van alle deelnemers gaf maar liefst 39 procent aan moeite te hebben om zondagavond in slaap te komen. Van deze 39 procent had 70 procent er zelfs zoveel moeite mee dat ze er meer dan een half uur langer dan normaal over deden om de slaap te vatten. Wat in contrast hiermee erg opvallend was is dat slechts 19 procent van de ondervraagden moeite hadden met zaterdag in slaap vallen. Op dinsdag en donderdag hebben ze er zelfs bijna helemaal geen moeite mee en gaf slechts drie procent aan moeilijk in slaap te kunnen komen.

Biologische klok
Omdat we vaak op vrijdag- en zaterdagavond later dan normaal op blijven en de volgende dag later uit ons bed komen dan op doordeweekse dagen, raakt onze biologisch klok behoorlijk in de war. Op zondagavond is ons lichaam dan ook gewend aan langer opblijven en later uitslapen, aldus de onderzoekers. Van een sociale jetlag is sprake als je biologische klok in strijd is met je sociale schema, zoals dus in het weekend het geval is. Je bent eigenlijk moe, maar neemt nog een drankje. Je kan morgen toch uitslapen! Dat kan je dus beter niet doen, want het zorgt ervoor dat je ritme kwijt raakt. Voortaan gewoon luisteren naar je biologische klok, óók in het weekend! Je zal merken dat je je door de week veel fitter voelt!

Bron: Womens Health | Beeld ter illustratie