Kost het strekken van spieren je veel moeite? Hier kan dat door komen

strekken

Het kan te maken hebben met het bewegingsbereik van je gewrichten

Als je omhoog komt uit een stoel of iets van de grond pakt, voel je dat je spieren gestrekt worden. Merk je dat dit je ineens minder goed afgaat? Daar is een verklaring voor en wij vertellen je er meer over.

Range of Motion

Waarschijnlijk zegt de afkorting ROM (Range of Motion) je niks. Het duidt op het bewegingsbereik van je gewrichten. Een volledige ROM betekent dat je je been of arm helemaal kunt strekken. Het heeft dus echt met beweging te maken, niet met flexibiliteit.

Er zijn drie ROM-typen: actief, passief en actief-geassisteerd. Actief bewegingsbereik heeft te maken met dagelijkse bewegingen, zoals het strekken van je armen. Die bewegingen voer je dan volledig zelfstandig uit. Bij passief bewegingsbereik krijg je voor die bewegingen hulp van iemand anders, bijvoorbeeld bij oefeningen tijdens een fysiobehandelingen. Actief-geassisteerd bewegingsgebruik houdt in dat je een gewricht deels zelf beweegt, maar er ook hulp bij krijgt. Je strekt bijvoorbeeld zelf je arm, maar iemand helpt je er ook bij.

Invloeden en oorzaken

Verschillende factoren hebben invloed op de ROM: 1. de samenstelling en opbouw van je gewrichtsbanden en pezen, 2. de bewegingscapaciteit van je gewrichten, 3, je leeftijd, 4. je geslacht en 5. hoe fit je bent. De ROM kan afnemen door bijvoorbeeld ouderdom. Ook te weinig beweging, blessures en medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je gewrichten en spieren een kleiner bewegingsbereik hebben. Het gevolg is dat je sneller last kun krijgen van de gewrichten in je rug, schouders, nek en heupen. De meest voorkomende oorzaak van deze klachten is echter geen ouderdom of blessure, maar (te) lang stilzitten achter een computer of voorovergebogen zitten terwijl je naar je telefoon kijkt.

Oplossingen

Twijfel je of het bewegingsbereik van je gewrichten nog op peil is? Laat het dan controleren bij een fysiotherapeut. Heb je het idee dat je bijvoorbeeld een van je armen verder kunt strekken dan de ander? Voer dezelfde beweging dan met beide armen uit. Fysiotherapie is een goed idee als je pijn of last ervaart bij het uitvoeren van die beweging.

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je bewegingsbereik te verbeteren. Allereerst: elke dag stretchen. Door elke dag een vast moment te kiezen waar je je spieren even rekt en strekt, zorg er ervoor dat ze in beweging blijven. Ten tweede: genoeg bewegen. Meer beweging zorgt voor een groter bewegingsbereik en makkelijker te strekken armen en knieën. Tot slot: zo min mogelijk stressen. Dat is in deze tijd beslist niet eenvoudig, maar stress zorgt helaas voor veel spanning in je spieren.

Lees ook: Gooi die lachspieren los: dit gebeurt er met je lichaam als je lacht

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Rowan Chestnut