Heb jij vaak last van kramp in je benen? Lees dít dan snel even!

Die kramp in je bovenbeen kan déze oorzaak hebben

Onze ouders konden het ons vroeger niet vaak genoeg zeggen; drink genoeg melk, daar krijg je sterke botten van. Helaas zijn er veel Nederlanders die dit advies op latere leeftijd toch weer in de wind slaan en dan kunnen daar hele nare symptomen door ontstaan.

Een calciumtekort is erg gevaarlijk. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 40 procent van de Nederlanders te weinig calcium binnen krijgt. Calcium zit vooral in melk, melkproducten, kaas, groene bladgroenten, noten en peulvruchten. Als je te weinig calcium binnenkrijgt dan kan het zijn dat het lichaam het hormoon PTH gaat aanmaken om zo de balans in het lichaam te behouden. Als je lichaam voor een langere tijd veel van dit hormoon aanmaakt dan kan dat resulteren in een hoger risico op osteoporose, ofwel; botontkalking.

Als je last hebt van de volgende symptomen kan het zijn dat jij ook last hebt van een calciumtekort:

  • Beenkrampen; een calciumtekort kan zorgen voor spasme in de zenuwuiteinden. Dit zorgt voor de kramp ie je ervaart in je kuiten en bovenbenen en is een veelvoorkomend symptoom van een calciumtekort.
  • Een tintelend of verdoofd gevoel; een ander effect van spastische zenuwuiteinden zijn tintelingen en een doof gevoel in handen en voeten.
  • Gaatjes; heb je plotseling meer last van gaatjes in je tanden, dan kan ook dit wijzen op een tekort aan calcium. Dit komt doordat het lichaam op andere plekken gaat zoeken naar calcium en daardoor de tanden gaat afbreken. Hierdoor ontstaan dus die vervelende en pijnlijke gaatjes.
  • Afbladderende nagels; doordat calcium te weinig voorkomt in je lichaam kan je dat ook merken aan de sterkte van je nagels. Je zal zien dat ze eerder afbladderen en breken.
  • Slecht slapen; calcium zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon melatonine aan kan maken, dit helpt je om lekker te kunnen slapen. Als je wel slaapt, maar niet uitgerust wakker wordt kan het zijn dat je niet in de zogeheten diepe slaap kan komen en dat kan op zijn beurt weer wijzen op een tekort aan calcium.

Als je denkt dat je last hebt van een calciumtekort is het vaak niet genoeg om één glas melk per dag extra te drinken. Het is dan raadzaam om je dokter te bezoeken en te bespreken wat voor jou een passende oplossing is.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: RemedyDaily, voedingscentrum, vitamine-info | Beeld: Remedy Daily