Kramp in je tenen kunnen hierdoor veroorzaakt worden en zo voorkom je het

Heb jij weleens kramp in je tenen?

Sommigen hebben er meer last van dan anderen: kramp in de tenen. Het kan lijken alsof de kramp uit het niets komt. Maar wat veroorzaakt die vervelende kramppijn nu eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je het?

Heb je regelmatig last van krampen in je tenen als je in bed ligt? Dat kan hierop wijzen.

Kramp in je tenen

Veel mensen krijgen kramp wanneer ze in bed liggen. Deze pijnscheuten in je tenen worden waarschijnlijk veroorzaakt door overbelasting. Je lichaam geeft hiermee dus eigenlijk aan dat je te veel doet. Andere oorzaken zijn uitdroging of een vitaminen- of mineralen tekort. Met name een tekort aan calcium, magnesium of kalium kan krampen uitlokken. Deze voedingsstoffen zweet je er normaal gesproken uit tijdens het sporten. Spieren gaan samentrekken wanneer ze een tekort hebben aan deze stoffen met als resultaat kramp. Heb je last van teenkrampen na het sporten? Dan kan dit duiden op een vitaminetekort of overbelasting. Je lichaam probeert je op deze manier te vertellen dat je rustiger aan moet doen en de belasting niet aan kan.

Andere oorzaken

Een andere mogelijkheid waardoor kramp in je tenen kan ontstaan, is het dragen van te kleine (sport)schoenen. Door afknelling of een verminderde bloedtoevoer kun je ook krampen krijgen. Tenslotte kan ook leeftijd een grote rol spelen bij kramp. Met name oudere mannen en vrouwen boven de 50 jaar hebben een grote kans om teenkrampen te krijgen. Dit komt omdat je botten op latere leeftijd meer calcium verliezen en spieren hun elasticiteit en spanning.

Oplossingen

Voor iedereen is een oplossing voor teenkrampen anders, omdat de oorzaak kan verschillen. Bij sommigen mensen helpt het slikken van magnesiumsupplementen al goed. Dit werkt alleen als er ook daadwerkelijk een magnesiumtekort in het lichaam is. Daarnaast doe je er goed aan om voldoende vitaminen binnen te krijgen en genoeg water te drinken. Neem voor of na het sporten een (sport)drankje of eet een maaltijd die veel kalium en calcium bevat.

Lees ook: Alles wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pixabay