Kun je beter ’s ochtends of ’s avonds douchen?

douchen

Op welk moment van de dag douch jij het liefst?

Veel mensen hebben een voorkeur voor ’s ochtends of ’s avonds douchen. De één doucht het liefst na een lange werkdag om ‘de dag van zich af te spoelen’, de ander doucht het liefst in de ochtend om de dag fris te kunnen beginnen. Maar bestaat hier ook echt een verschil tussen? En is het ene verschil dan ook beter dan het andere verschil?

Voordelen ’s ochtends douchen

Of je beter ’s avonds of ’s ochtends kunt douchen, is mede afhankelijk van het type huid dat je hebt. Mensen met een vettere huid hebben er bijvoorbeeld meer baat bij om ’s ochtends te douchen. Dit komt omdat de poriën van de huid in de nacht vol komen te zitten met olie en talg. Hierdoor is de huid bij wakker worden al vetter. Een douche zou dan kunnen helpen om deze poriën schoon te spoelen, zodat je de rest van de dag minder last hebt van een vette huid.

Ook spelen je activiteiten van de dag een rol in de keuze voor ’s ochtends douchen. Wanneer je een productieve dag tegemoet wilt gaan, kan het helpen om in de ochtend een lekker verfrissende douche te nemen. Op die manier komen je hersenen in een staat van alertheid terecht waardoor je overdag beter bent in het bedenken van ideeën en oplossingen. Deze staat van alertheid kan ook helpen wanneer je vaak moeite hebt met opstaan. Door een douche in de ochtend waarbij je de kraan aan het einde op ‘koud’ zet, word je sneller alert en krijgt je stofwisseling ook nog eens een lekkere opkikker.

Voordelen ’s avonds douchen

Voor mensen met een droge huid is ’s avonds douchen juist een goed alternatief. Wanneer je slaapt bouwen talg en olie zich op in de poriën van je huid, wat zorgt voor een minder droge huid. Dermatoloog Tanya Kormeili vertelt aan Margriet dat douchen de barrière van je huid aan kan tasten. Wanneer je in de avond doucht kun je je droge huid overdag iets meer rust geven.

Een andere factor die bepalend kan zijn in het wel of niet ’s avonds douchen, is het schoonhouden van de lakens. Overdag wordt je huid vies door de dingen die je op een dag doet, bijvoorbeeld door zweet, talg en de lucht om je heen. Het douchen in de avond kan dan zorgen dat je je dekbed minder vaak hoeft te wassen. Dit speelt ook zeker een rol wanneer je graag in de avond sport. Na het sporten ben je bezweet en op die manier wil je niet je bed in duiken. Een douche zorgt ervoor dat je weer fris en fruitig onder de dekens kunt kruipen.

Voorkeur

Er bestaat dus niet direct een ‘beste moment’ om te douchen. Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Natuurlijk kun je altijd experimenteren met de tijd waarop je doucht, misschien kom je erachter dat je toch meer een ‘ochtend-doucher’ bent.

Lees ook: Tips om opstaan in de winter makkelijker te maken

Bron: MAX Vandaag, Margriet | Beeld: Unsplash