Kun je schimmel van je eten afsnijden en het daarna weer eten?

Koelkast schimmel eten

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan

Schimmel op je eten: de een snijdt het er vanaf en eet de rest op, de ander gooit het liefst alles direct weg. Het Voedingscentrum vertelt of het onschuldig is om het eten vervolgens weer op te eten of dat je het beter kun weggooien. 

Schimmel

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: het beschimmelde plekje op een plak brood weghalen, zodat je vervolgens de rest van het brood wel kunt opeten. Zo’n klein plekje schimmel kan niet zoveel kwaad toch? Volgens het Voedingscentrum is dit toch wat minder onschuldig dan het lijkt.

Gifstoffen

Volgens het Voedingscentrum kun je beschimmelde producten beter helemaal weggooien. Ze vertellen: “Ook al lijkt alleen dat plekje beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product.” Door het eten van het product dat een schimmelplekje bevatte krijg je gifstoffen binnen. Hierdoor krijg je last van voedselvergiftiging, wat misselijkheid en diarree kan veroorzaken. “In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig, dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn,” zegt het Voedingscentrum.

Uitzondering

Gelukkig geldt dit niet bij alle producten; harde kazen zijn bijvoorbeeld een uitzondering. Doordat de schimmel vaak alleen op de buitenkant groeit is de rest van de kaas nog prima te gebruiken. Snijd de schimmel wel voldoende weg, minstens 1 centimeter. Let er wel op dat dit alleen geldt voor harde kazen. Zachtere kazen kun je beter ook helemaal weggooien in plaats van een klein stukje af te snijden.

Schimmel voorkomen

Natuurlijk zijn er ook manieren om schimmel te voorkomen. Belangrijk hiervoor is dat je de voedingsmiddelen op de juiste manier en plek bewaart. Bewaar vruchtgroenten, bananen en exotisch fruit buiten de koelkast. Laat ze niet te koud worden, want het fruit zal dan smaak verliezen en de groenten zullen sneller bederven door de kou. Bladgroenten, koolsoorten, voorgesneden groenten, sperziebonen en champignons bewaar je het beste in de koelkast. Wat betreft fruit kun je aardbeien, druiven, appels en voorgesneden fruit ook beter bewaren in de koelkast.

Lees ook: Good to know: zo pel je supersnel een mandarijn

Bron: Linda, Voedingscentrum| Beeld: Pexels