Waar of niet waar: hooikoorts kun je krijgen ook als eerder geen last had

Hooikoorts wens je niemand toe

Hooikoorts: sniffen, snotteren, piepen en tranen. We worden er absoluut niet blij van, maar het is er nou eenmaal. Gelukkig voor onze medemens heeft niet iedereen hier last van. Ben jij een van die gelukkigen? Dan mag je in je handen knijpen. Maar pas op, want deze allergie kun je op elk moment in je leven ontwikkelen. 

Don’t shoot the messenger. 

Allergie

Vanaf februari tot september hebben hooikoortspatiënten het zwaar. Dan vieren de gras- en boompollen hoogtij en dat zal resulteren in alle bijkomende hooikoortsklachten. Hoe kan het toch dat iemand die nooit eerder last heeft gehad van hooikoorts er toch opeens last van kan krijgen? Longarts A.J. Michaels van het St. Anna Ziekenhuis legt aan Womens Health uit hoe het zit: “Je kunt op elk moment een allergie ontwikkelen. Dit heeft aan de ene kant te maken met een aanwezige gevoeligheid en aan de andere kant met de blootstelling aan een bepaald allergeen. In het lichaam wordt dan een systeem geactiveerd. Bij opnieuw contact met dezelfde stoffen worden deze herkend en daarop wordt gereageerd.”

Hooikoorts behandeling

Mocht jij nou last krijgen van dit soort klachten, wat kun je dat het beste doen? Allereerst is het, volgens de longarts, verstandig om uit te zoeken of het wel echt een allergie is. Het vermijden van de pollen is dan een tweede stap. Ga dus liever niet over grasvelden of in bossen lopen. Daarbij kun je symptomen onderdrukken met zogeheten antihistaminica. Als je echt veel last hebt kun je ook nog kiezen voor immunotherapie. Hierbij word je langdurig aan een hoge hoeveelheid van het allergeen blootgesteld en zul je daarna minder klachten ervaren bij kleine hoeveelheden.

Lees ook: Het hooikoortsseizoen is begonnen: 10 tips om vervelende hooikoortsklachten tegen te gaan

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld: pxhere