Met deze kwalen krijgen mannen op latere leeftijd te maken

Niet alleen vrouwen krijgen naarmate ze ouder worden te maken met kwaaltjes

Vrouwen die ouder worden moeten dealen met de overgang, soms met verzakkingen en regelmatig met urineweginfecties. Of het ouder worden voor mannen dan wel een pretje is? Niet altijd. Ook zij krijgen te maken met kwaaltjes.

Het is een gegeven dat de meeste vrouwen op latere leeftijd te maken krijgen met kwaaltjes, maar ook mannen zijn bepaalde kwalen niet vreemd. Zo stelt medisch seksuoloog Bert-Jan de Boer dat mannen nog weleens te maken krijgen met de volgende klachten:

Testosterontekort

Veel mannen kampen met een testosterontekort, iets wat bij het ouder worden hoort. “Ik noem het niet de overgang, meer de neergang”, vertelt De Boer aan Pfizer. Het verschilt echter per man wanneer ze er last van krijgen. Wel weet de seksuoloog te vertellen dat het vaak ontstaat tussen de 45 en 70 jaar. Mannen bij wie dit voorkomt, hebben een grotere kans op gezondheidsrisico’s. De stofwisseling vertraagt en vaak bewegen mannen naarmate ze ouder worden minder. Het risico op hart- en vaatziekten neemt daardoor toe.  Ook blijkt er een relatie te zijn tussen een testosterontekort en depressie. De Boer pleit er daarom voor om mannen vaker te laten testen op een testosterontekort. “Soms zitten mannen al een jaar aan de antidepressiva voordat ontdekt wordt dat ze helemaal niet depressief zijn, maar een testosterontekort hebben.”

Plasklachten

Met name oudere mannen krijgen nog weleens te maken met plasklachten. De prostaat groeit – wat ook weer kan komen door een testosterontekort – en daardoor kunnen mannen te maken krijgen met zogenoemde obstructieve klachten. De Boer legt uit dat in dit geval de plasbuis wordt dichtgedrukt. Daarnaast krijgen mannen ook te maken met een ander soort plasklachten: irritatieveplasklachten. De blaas raakt in dat geval overprikkeld en dan denkt iemand de hele tijd te moeten plassen, terwijl de blaas nog helemaal niet vol zit. Kamp je met een van beide plasproblemen? Neem dan contact op met je huisarts.

Nadruppelen

Nog een plas gerelateerde klacht: nadruppelen. Dit kan bij mannen voorkomen die – daar hebben we ‘m weer – een vergrote prostaat hebben of omdat de bekkenbodemspieren uitzakken. De Boer raadt mannen aan om echt tijd te nemen voor het plassen. “Neem een houding aan waardoor je prettig zit en goed kunt plassen.” Indien dit niet werkt, is het mogelijk om medicijnen te krijgen die de bekkenbodemspieren kunnen helpen ontspannen.

Te strak aangespannen bekkenbodemspieren

Het komt ook regelmatig bij oudere mannen voor dat de bekkenbodemspieren te strak zijn aangespannen. Wat dit veroorzaakt is echter niet bekend. De spieren in je bekkenbodem helpen je normaal bij het doen van een kleine en grote boodschap, ze houden je organen op z’n plek en zorgen dat het mogelijk is om een hoogtepunt te bereiken tijdens het vrijen. Als de spieren te strak gespannen zijn, kunnen vervelende klachten optreden. Van erectieproblemen tot urineverlies en van pijn bij het vrijen tot verstoppingen en buikpijn. Met behulp van een bekkenbodemtherapeut kun je leren om je bekkenbodemspieren weer te ontspannen en aanspannen wanneer nodig. 

Lees ook: 10 dingen die je niet en juist wél voor een doktersafspraak moet doen

Bron: Pfizer | Beeld: Unsplash