Kwallenalarm! Pas op als je op het strand bent!

Kwallen

Dit moet je doen als een kwal je heeft gestoken

De tropische temperaturen zijn nog lang niet voorbij en dat betekent dat we onze dagen graag op het strand doorbrengen. Je kunt er zowel werken aan een mooi kleurtje als verkoeling vinden. Iets anders wat je helaas ook kunt vinden zijn kwallen. Als je een verfrissende duik in zee wilt maken, moet je goed opletten. Er worden kwallen verwacht in Nederland.

Je moet goed oppassen!

Kwallen

De komende dagen zijn we niet alleen voorzien van warme zonnestralen. De wind komt uit het oosten en dat betekent helaas dat kwallen naar de Nederlandse stranden trekken. In Nederland kunnen we de kompaskwal (binnenkort) zien. Een bijzondere kwal, aangezien ze als mannetjes worden geboren, maar later vrouwtjes worden. Dat is nog niet het enige bijzondere, want deze kwallen hebben bijzonder lange tentakels. Hun tentakels zijn maar liefst vijf meter (!) lang, waar ze lelijk mee kunnen steken.

Kwallenradar bracht in beeld waar de beesten zijn. Kijk dus goed uit voor je de zee induikt. 

Kwallensteek

Kwallen kunnen niet bijten; ze steken met hun tentakels. Op hun tentakels zitten netelcellen (ook wel bekend als nematocysten) met gif. Raakt een kwal je aan? Dan springen deze cellen kapot en kan er gif op je huid terechtkomen. Je huid kan hierdoor irriteren. De meeste pijn voel je zodra je de zee uitloopt. De netelcellen drogen namelijk uit, waardoor ze je een bijtend en trekkend gevoel geven. Hoewel dit erg vervelend is, gaan de klachten vrij snel weer over. Het eerste half uur zijn de klachten het ergst en na een uur voel je meestal niet meer zoveel van de kwallensteek.

Lees op de volgende pagina hoe je een kwallensteek het beste kunt behandelen.

Pagina 1/2