Waarom kwijlen in je slaap eigenlijk een teken van gezondheid is


Je hoeft je er niet voor te schamen

Moet jij iedere ochtend eerst je mond afvegen omdat je -zo charmant- ligt te kwijlen in je slaap? Veel mensen schamen zich hiervoor tegenover hun partner, want het ziet er natuurlijk niet aantrekkelijk uit. Ook is het niet bepaald een smakelijk onderwerp. Toch kunnen we je geruststellen: een beetje speeksel verliezen in je slaap is niets om je voor te schamen en juist een teken van een goede gezondheid.

Een beetje kwijlen kan geen kwaad.

Speeksel

We doen er allemaal een beetje huiverig over, maar het is heel normaal: speeksel. We maken het allemaal aan, maar de meeste volwassenen kunnen het normaliter gewoon binnenhouden. Baby’s niet, die kwijlen wel vaak. In onze slaap verliezen we de controle over ons lichaam en ontspannen we onze spieren. Onze mond gaat een beetje openstaan, waardoor het aangemaakte speeksel naar buiten kan lopen. Daar is niets bijzonders aan.

Gezond

Volgens dokter Neil Kline, gespecialiseerd in slapen, is het een teken van gezondheid als je kwijlt in je slaap. Speeksel is namelijk goed voor ons, want het is het eerste verweer tegen gaatjes in je tanden en kiezen. Als je kwijlt in je slaap, betekent dit dus waarschijnlijk dat je een gezonde mond en gebit hebt. Daarnaast ontsnapt speeksel alleen ons lichaam als je in een totale staat van ontspanning bent. Een beetje kwijlen in je slaap is dus een teken dat je goed en ontspannen hebt geslapen! Omdat je zo diep in slaap bent, vergeet je brein dat je je mond dicht moet houden. Dit komt meestal voor in je remslaap.

Verbergen

Schaam je je voor je gekwijl, bijvoorbeeld voor je (nieuwe) partner? De enige oplossing is om op je rug te slapen. Mensen die op hun rug slapen kwijlen beduidend minder dan zij- en buikslapers. De reden is simpel: door de zwaartekracht verlaat het speeksel niet je mond. Helaas stuiten veel mensen dan op het volgende probleem: rugslapers snurken vaker…

Lees ook: Waarom je niet te vaak desinfecterende gel of zeep moet gebruiken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: TipHero | Beeld: Pexels