Deze nieuwe drug is (nog) voor iedereen vrij verkrijgbaar en levensgevaarlijk…

Lachgas is minder onschuldig als gedacht

Lachgas wordt steeds populairder onder tieners en jongvolwassenen. Het leek in eerste instantie ongevaarlijk, maar nu blijkt er toch enorm veel gevaar in te schuilen. Er is geen leeftijdsgrens en de minister van Zorg vindt dat dit moet veranderen. De risico’s zijn enorm. 

Wij hadden geen idee dat het dít teweeg kon brengen.

Drug
Lachgas werd vroeger als narcosemiddel gebruikt, maar tegenwoordig wordt dit gas vooral gebruikt bij voedingsmiddelen. Je vindt het gas bijvoorbeeld in slagroompatronen, welke vrij verkrijgbaar zijn. In de jaren negentig maakte het gas een comeback als drug, maar de populariteit daalde snel. De laatste jaren is het gas ontdekt door jongeren en wordt het in een ballon gespoten die vervolgens geïnhaleerd wordt.

Roes
Als lachgas geïnhaleerd wordt ontstaat er een dromerige roes, met lachbuien, euforische gevoelens en hallucinaties. Daarbij kan het ook zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, omdat er een zuurstoftekort ontstaat in de hersenen. Juist dat effect werd tot op heden enorm onderschat.

Hersenschade
Op korte termijn kan dit zorgen voor het verliezen van het bewustzijn en evenwichtsstoornissen. Onderschat dit niet; vooral zwangere vrouwen lopen hiermee een gigantisch risico. Op lange termijn kan het gas na langdurig en veelvuldig gebruik zorgen voor hersenbeschadiging met stoornissen en een vitamine B12-blokkade tot gevolg. Het lijkt een onschuldige drug, maar op lange termijn kan het enorm veel schade aanrichten.

Lees ook: Dit heerlijke eten is net zo verslavend als drugs

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: videostill Channel 4