In deze landen kun je het kraanwater beter niet drinken

kraanwater

En in deze landen is het wel veilig!

In Nederland drinken we zonder erbij na te denken uit de kraan, maar in het buitenland kan leidingwater onveilig zijn of minder goed smaken. In dat geval doe je er goed aan flessen water in te slaan bij de supermarkt. Maar hoe weet je precies in welke landen je het kraanwater veilig kunt drinken? Wij vertellen het je.

In sommige landen kun je water maar beter in flessen uit de supermarkt halen!

Europa

Volgens Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft, is het in heel Europa veilig om water uit de kraan te drinken. ”De onveiligheid van twintig jaar geleden is er niet meer”, vertelt hij. Volgens de website Water in het Buitenland, een initiatief van drinkwaterbedrijf Vitens, is de kans om ziek te worden van kraanwater in Europese steden inderdaad heel klein. Potentiële gevaren kunnen volgens de website ontstaan bij kleine waterwinningen waar het leidingnet minder goed onderhouden is. Daardoor is het op sommige plekken niet schoon en kunnen er bacteriën in het leidingnet komen.

Chloor

Om bacteriën te doden, wordt het water in sommige Europese landen gereinigd met chloor, legt Van der Hoek uit. Volgens Water in het Buitenland kun je hierdoor maag- en darmklachten krijgen. Dit lijkt de hoogleraar echter zeer onwaarschijnlijk, omdat het Europese kraanwater aan Europese normen moet voldoen.”Dit wordt sterk gecontroleerd. Bovendien zorgt het chloor er juist voor dat de schadelijke bacteriën die darmklachten veroorzaken, worden gedood. Chloor zelf zorgt niet voor darmklachten”, aldus Van der Hoek. Hij geeft aan dat het water hierdoor wel naar chloor kan smaken. Dat is bijvoorbeeld het geval in veel Zuid-Europese landen. In Italië, Spanje, Portugal, Griekenland en Frankrijk kopen inwoners daarom vaak alsnog flessen water.

Buiten Europa

In de Verenigde Staten en Canada wordt ook chloor toegevoegd aan het water, vertelt Van der Hoek. ”In Amerika krijg je vaak water bij je eten, maar dat smaakt helemaal niet lekker. Zelfs de cola wordt daar van gechloord water gemaakt.” De hoogleraar raadt aan om in Zuid-Amerika, Azië en Afrika geen kraanwater te drinken. ”Daar is geen geld en onvoldoende kennis voor een goede watervoorziening. Veilig drinkwater produceren is hartstikke moeilijk.”

Buikgriep

Dat advies geldt niet voor alle landen de genoemde gebieden. ”In bijvoorbeeld Singapore en Chinese steden is het leidingwater vaak wel goed, maar over het algemeen kun je voor de zekerheid beter flessen water kopen”, zegt Van der Hoek. Mocht je per ongeluk toch onveilig drinkwater binnenkrijgen, dan kan je maag- en darmproblemen krijgen. Meestal is dit vrij onschuldig en krijg je een aantal dagen buikgriep. Dit zal vanzelf weer overgaan. Mocht de buikgriep aanhouden, dan heb je te maken met een serieuze infectie en is het verstandig een arts te raadplegen.

Lees ook: Hoogleraar legt uit: Hoe kan het dat ouders hun kind in een snikhete auto vergeten?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | beeld: Pexels