Lang en gezond leven? Bewegen is dan belangrijker dan afvallen

Bewegen-beter-dan-afvallen

Wist jij dit al?

Vettig eten laten staan, minder koolhydraten eten en de suikerbommen vermijden: het lijkt het geheim voor een lang en gezond leven. Toch laat een recente revisie over honderden studies zien dat juist bewegen het effectiefste is. Lees gauw verder hoe dit zit!

Fit en actief

Wat er op de weegschaal staat is allang niet meer wat telt. Verschillende studies tonen namelijk aan dat fit en actief zijn veel belangrijker is. Zo blijkt dat mensen met obesitas die fit zijn een stuk minder risico lopen op vroegtijdig sterven dan mensen met een normaal gewicht die niet actief zijn.

200 onderzoeken

Glenn Gaesser, professor bewegingsfysiologie aan de Arizona State University in Phoenix, bestudeert dit onderwerp al jaren. Samen met collega Siddharta Angadi dook hij daarom in de databanken en onderzochten ze alles wat geschreven werd over beweging, fitheid, diëten, metabolische gezondheid en een lange levensduur. In totaal vonden ze meer dan 200 relevante onderzoeken.

Fitter worden

De twee zochten een antwoord op de vraag of een zwaar persoon vitaler wordt door af te vallen of te bewegen, en het antwoord was duidelijk: “Bij het vergelijken van de resultaten waren de voordelen van fitter worden stukken groter dan van afvallen.”

Diëten

Ook blijkt uit de onderzoeken hoe gevaarlijk diëten eigenlijk is. Veel mensen die afvallen, krijgen de kilo’s er later namelijk weer bij op. En dit jojo-effect kan zorgen voor metabolische problemen zoals hoge cholesterol, diabetes en een kortere levensverwachting. Bewegen en actief zijn gaat deze problemen juist tegen.

Lees ook: Zit je het grootste deel van de dag? Zoveel zou je ernaast moeten bewegen

Bron: HLN | Beeld: Pexels