Dit is waarom lange mensen meer kans hebben op kanker

Mensen die 10 centimeter langer zijn dan het gemiddelde lopen extra risico

We hebben slecht nieuws voor lange mensen. Uit onderzoek is gebleken dat zij een verhoogd risico hebben om kanker te krijgen. Dit is al langer bekend, maar wat nog niet bekend was, was de reden achter dit verhoogde risico. Er is wel een duidelijke verklaring voor, blijkt nu. 

Niet zulk leuk nieuws.

Onderzoek

De kans op kanker is 10 procent groter bij mensen die 10 centimeter langer zijn dan gemiddeld, zo blijkt uit het eerder genoemde onderzoek. Dit verband werd ook gevonden bij honden. Grotere honden hebben een veel grotere kans op kanker, dan kleine honden. Wetenschappers tasten tot voor kort altijd in het duister, hoewel ze wel een aantal theorieën hadden. Zo zou het te maken hebben met groeihormonen of voeding in de kindertijd. Deze theorieën werden echter nooit ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Cellen

Leonard Nunney, biologie professor aan de universiteit van California heeft nu wel bewijs gewonden. Hij heeft de cijfers van studies onder grote groepen mensen met elkaar vergeleken en geanalyseerd. Hieruit kan hij maar een conclusie trekken: mensen die langer zijn krijgen sneller kanker, omdat ze gewoonweg meer lichaamscellen hebben die kunnen muteren.

Andere invloeden

Volgens de berekeningen van Nunney zit er ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo hebben vrouwen een verhoogd risico van 13 procent en mannen twaalf procent. Uiteraard kan kanker ook veroorzaakt worden door andere invloeden. Denk hierbij aan roken en een slecht eetpatroon.

Lees ook: Zo onderscheid je een hartaanval van een paniekaanval

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: The Guardian  | Beeld: pxhere